Παρά τις αντιδράσεις του κεντρικού κράτους της Μαδρίτης, σε ένα ακόμα βήμα ανεξαρτησίας, προχωρά η περιοχή της Καταλωνίας, προτείνοντας την ενεργοποίηση μίας «συμμετοχικής διαδικασίας με βάση την κοινωνία των πολιτών» για τη σύνταξη και την επικύρωση ενός μελλοντικού Συντάγματος, το οποίο θα προκύψει μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτόνομης περιοχής την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο του Νόμου Νομικής Μεταβατικότητας (LTJ), που αντίτυπό του έχει έλθει στα χέρια της εφημερίδας El Pais.
Το προσχέδιο αυτό θα επέχει ρόλο «Ανωτάτου Κανονισμού», εν είδει «προσυντάγματος», για όσον καιρό δεν θα υπάρχει Σύνταγμα και σε αυτό ήδη κατονομάζεται η Καταλωνία ως (ανεξάρτητη) Δημοκρατία, τονίζει η εφημερίδα.
Από την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και για το επόμενο εξάμηνο, προβλέπεται η διεξαγωγή μίας κοινοβουλευτικής και κοινωνικής διαβούλευσης για την τελική διαμόρφωση του Συντάγματος. Όταν η Συντακτική Συνέλευση επικυρώσει τον καταστατικό τούτο χάρτη θα προκηρυχθεί νεό δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν νέες συντακτικές εκλογές.
Το διορθωμένο κείμενο του «προσυντάγματος» είναι έργο της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της κυβερνητικής συμμαχίας του «Μαζί για το Ναι» (Junts Pel Si) της Μάρτα Ροβίρα, ΓΓ και δεύτερης στην ιεραρχία του αριστερού ERC και του Τζόρδι Τουρούλ, μέλους της ηγεσίας του δεξιού PDeCAT. Η νέα μορφή του κειμένου έχει μετασχηματισθεί δραστικά ώστε να κατορθώσει να εξασφαλίσει και την συναίνεση των En Comu’ Podem, ενώ εμπεριέχει και ένα νέο κεφάλαιο για τον τρόπο διεξαγωγής της επονομαζόμενης «συνταγματικής διαδικασίας».
Συνολικά το «προσύνταγμα» περιέχει επτά κεφάλαια και 71 άρθρα. Στην ορολογία του έχει απαλειφθεί, εν σχέσει προς την αρχική του μορφή, η εκπεφρασμένη πρόθεση να τεθεί εξ άπαντος σε εφαρμογή, η οποία συνοψίζεται στη φράση: «εάν το Ισπανικό κράτος παρεμποδίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος, αυτός ο νόμος θα τεθεί εν ισχύι κατά τρόπον πλήρη και άμεσο όποτε το Κοινοβούλιο διαπιστώσει αυτήν την παρεμπόδιση».
Η νέα νομική διαδικασία αφήνει κατά μέρος τις αυτονομιστικές μεγαλοστομίες περί κρατικής κυριαρχίας, με όλες τις λεπτομέρειες και τις πτυχές της. Στη θέση των προβλέψεων αυτών, τονίζεται στο παρόν κείμενο μία ‘συντακτική διαδικασία’ με προτάσεις σε μία κατεύθυνση πιο «συλλογική», μέσω συνελεύσεων, των οποίων η χροιά μοιάζει σε εκείνες που πέρασε με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Μάιο ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για τον ‘διορισμό’, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, εκπροσώπων από διάφορους τομείς και περιοχές της χώρας. Οι Καταλανοί βέβαια υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της διαδικασίας αυτής προσομοιάζει περισσότερο σε εκείνο που είχε εφαρμοσθεί στην Ισλανδία, μετά την τραπεζική κρίση, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Η συνταγματική διαδικασία που προωθεί η Junts pel Si για την Καταλωνία προβλέπει πως, εάν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου αποβεί θετικό για το ‘Ναι’ και την ανεξαρτησία, η Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) θα δρομολογήσει τρεις συμμετοχικές φάσεις, «με βάση κοινωνική, διακομματική, συμμετοχική και δεσμευτική, με στόχο να συνταχθεί και κυρωθεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας». Αυτό το βήμα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις φάσεις: «Η πρώτη θα αφορά τη συμμετοχική διαδικασία, η δεύτερη τις συντακτικές εκλογές και η τρίτη την έγκριση του Συντάγματος δια ενός δημοψηφίσματος».
Αυτός ο νόμος αυτοαναγορεύεται σε «Ανώτατο Κανόνα» έως ότου έλθει η στιγμή που η Καταλωνία θα διαθέτει Σύνταγμα και προδιαγράφει ένα γεμάτο ημερολόγιο για εκλογές και νέες διαβουλεύσεις μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.