Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πρόστιμο 1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. στην Google

Το σημαντικότερο για την Google δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στο πώς θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο…

Πρόστιμο που ενδεχομένως θα υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google εντός των ημερών για την καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Στα σχέδια της Κομισιόν αναφέρεται ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το πρόστιμο είναι πιθανόν να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ που επέβαλε στην Intel το 2009.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, τόσο οι ανταγωνιστές της Google στην Ευρώπη όσο και πολιτικοί κύκλοι σε Παρίσι και Βερολίνο έχουν ενθαρρύνει την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ να τηρήσει σκληρή στάση στην υπόθεση. Η συγκυρία ενδέχεται να είναι, όμως, αρνητική, καθώς μια σκληρή στάση απέναντι στην Google θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε πέρυσι το βαρύτατο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στην Apple. Η Κομισιόν έχει αντικρούσει την κατηγορία ότι κήρυξε τον πόλεμο στις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οι FT, είναι γεγονός ότι από το 2000 έως σήμερα έχει θέσει στο στόχαστρό της, και μάλιστα για σειρά ζητημάτων ανταγωνισμού, όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ: Microsoft, Intel, Apple, Google, Facebook και Amazon.

Τυχόν αντιδράσεις της Ουάσιγκτον δεν πρόκειται, βέβαια, να κάμψουν την κ. Βεστάγκερ, εκτιμούν οι FT. Η βρετανική εφημερίδα θυμίζει ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο ως προς το ύψος των προστίμων. Πέρυσι επέβαλε πρόστιμο 3 δισ. ευρώ όχι μόνον στην Apple αλλά και σε πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες φορτηγών που είχαν δημιουργήσει καρτέλ καθορισμού των τιμών. Αν, πάντως, επαληθευτούν οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Κομισιόν. Υπολογίζεται ότι είναι αντίστοιχο με το 30% των εσόδων της Google από τις διαδικτυακές πωλήσεις επί τον αριθμό των ετών που εκμεταλλεύεται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της. Εχει προηγηθεί το πρόστιμο στην Alphabet, αντίστοιχο με το 10% του συνόλου των εσόδων της για το περασμένο έτος. Η Alphabet κατέβαλε περισσότερα από 80,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την Google, όμως, το σημαντικότερο δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στον τρόπο που θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο και θα οικοδομεί τις διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες της, πέραν της μηχανής αναζήτησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Επιτροπή δίνει στην εταιρεία περιθώριο χρόνου για να προτείνει δική της λύση, που σε παρεμφερή υπόθεση με τη Microsoft ήταν 90 ημέρες. Αν, όμως, σε αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία δεν μπορέσει να έρθει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με την Κομισιόν, της επιβάλλεται περαιτέρω πρόστιμο, που για κάθε μέρα καθυστέρησης ανέρχεται στο 5% του ημερήσιου κύκλου εργασιών. Το 2006 επέβαλε πρόστιμο ύψους 280 εκατ. ευρώ στη Microsoft.

Tags
Back to top button