Ως προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάρρευση των συνομιλιών και να κρατηθούν ζωντανές οι διαπραγματεύσεις, εξαντλώντας κάθε περιθώριο προκειμένου να υπάρξει μία κάποια συμφωνία, σε πολιτικό κυρίως επίπεδο, έως το Εurogroup της 7ης Απριλίου, ερμηνεύεται η κίνηση της κυβέρνησης να αφήσει στη… διάθεση των δανειστών τρεις υπουργούς της στις Βρυξέλλες έως μεθαύριο Πέμπτη, για συνέχιση των συζητήσεων.
Η άρνηση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, με δεδομένο το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές, διαμόρφωσε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα, που ανησύχησε την κυβέρνηση. Το γεγονός μάλιστα ότι το Eurogroup αρνήθηκε ουσιαστικά να κάνει έστω μία διαπίστωση προόδου των διαπραγματεύσεων, προκάλεσε φόβους ότι το μήνυμα για την ελληνική οικονομία θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό σε αυτή τη φάση και με άδηλο το πότε θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, μπορεί να προκύψει κάτι καλό» έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή το βράδυ της Δευτέρας, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίηση, ή και την ανακούφιση της κυβέρνησης για το ότι οι δανειστές δέχθηκαν να παραμείνουν τρεις υπουργοί στις Βρυξέλλες για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. «Δεν μιλάμε για τεχνικά κλιμάκια, αλλά για υπουργούς, άρα θα γίνει πολιτική συζήτηση σε υψηλό επίπεδο» σημείωνε άλλος κυβερνητικός παράγοντας, θεωρώντας κι αυτός ότι αποφεύχθηκε ένα ναυάγιο.
Η Αθήνα προσβλέπει τώρα σε κάποια ουσιαστική πρόοδο τουλάχιστον σε κάποια μέτωπα των διαπραγματεύσεων, χωρίς πάντως να εκφράζεται καμία βεβαιότητα για το εάν το Εurogroup της 7ης Απριλίου θα αποτελέσει πραγματικά ορόσημο. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα», αν και κυβερνητικοί παράγοντες όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, επιμένει να επιρρίπτει όλη την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στην πλευρά των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ.
Για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι «μετά τη λήξη των εργασιών του σημερινού Eurogroup, τόσο ο Πρόεδρός του κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί, επιβεβαίωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, για μια συνολική συμφωνία». Συνδυάζοντας δεν τις εξελίξεις με μία επίθεση στη ΝΔ, το Μαξίμου, σημείωνε ακόμη ότι «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε υψηλότατο επίπεδο στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συνολική συμφωνία» απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις πάντως έκαναν λόγο ότι και οι δύο πλευρές, δανειστές και κυβέρνηση, κερδίζουν (ή χάνουν , ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) απλά χρόνο, χωρίς να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις, αλλά και χωρίς να χρεώνονται ότι οδηγούν σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις, έως ότου ξεκαθαρίσει την τελική του στάση το ΔΝΤ, στην εαρινή του σύνοδο στις 21 και 22 Απριλίου. Υπό αυτή την έννοια, έστω κι αν υπάρξουν τις επόμενες ημέρες κάποια βήματα προόδου, ουσιαστικά θα χαθεί και ο Απρίλιος, με την τύχη της διαπραγμάτευσης να κρίνεται τον Μάιο.