O εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου λέει το σοφό γνωμικό και κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτεται η Σαουδική Αραβία, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει το Ισραήλ, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κατά του Ιράν.
Οι Ισραηλινοί έχουν «δικαίωμα» να διαθέτουν το δικό τους έθνος-κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, σε μια ακόμη ένδειξη του πόσο πολύ έχει προχωρήσει η προσέγγιση του Ριάντ με το Τελ Αβίβ. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, που παραχώρησε στη διάρκεια της μακράς περιοδείας του στις ΗΠΑ -ενός ταξιδιού που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί- ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει να προβάλει «καμία ένσταση» εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο ισραηλινός λαός έχει το δικαίωμα να διαθέτει ένα έθνος- κράτος τουλάχιστον σε μέρος της πατρογονικής γης του, απάντησε: «Πιστεύω ότι κάθε λαός, οπουδήποτε, έχει το δικαίωμα να ζει στο ειρηνικό κράτος του. Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τη δική τους γη. Αλλά πρέπει να έχουμε μια συμφωνία ειρήνης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα για όλους και για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις», πρόσθεσε ο νέος ισχυρός άνδρας στο Ριάντ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από τις πιο πρόσφατες πολυαίμακτες ταραχές στη Λωρίδα της Γάζας κι ενώ η κυβέρνηση Τραμπ υποτίθεται πως ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για μια πολιτική λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος εξήγησε ότι οι μόνες «ανησυχίες θρησκευτικής φύσης» των Σαουδαράβων αφορούν στην τύχη της Πλατείας των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, του τρίτου πιο ιερού τόπου του Ισλάμ, και «τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων». «Η χώρα μας δεν έχει προβλήματα με τους Εβραίους», διαβεβαίωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος αποπειράται να προβάλλει την εικόνα του μεταρρυθμιστή.
Κοινό μέτωπο Σ.Αραβίας-Ισραήλ κατά της Τεχεράνης
Το σουνιτικό βασίλειο μοιάζει να συγκλίνει όλο και περισσότερο με το Ισραήλ, κυρίως απέναντι στον κοινό τους εχθρό στην περιοχή -- το σιιτικό Ιράν. Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι «απαραίτητος εταίρος» των σουνιτικών αραβικών χωρών που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την Τεχεράνη.
Ο Λευκός Οίκος μοιάζει να βασίζεται στην προσέγγιση των Ισραηλινών και των Σαουδαράβων για την αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στην περιοχή, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν πλέον η Ουάσινγκτον να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την 6η Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το Ισραήλ «είναι μια μεγάλη οικονομία» η οποία «αναπτύσσεται» και «ασφαλώς έχουμε πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε με το Ισραήλ», τόνισε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κλιμώνοντας την φραστική επίθεση κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο ήδη είχε συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ. Αν συγκριθεί «με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ο Χίτλερ μοιάζει ευγενικός», πέταξε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος. «Ο Χίτλερ προσπάθησε να καταλάβει την Ευρώπη» ενώ ο «ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να καταλάβει τον κόσμο», υποστήριξε.