Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προσπάθεια Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στον σκληρό αμυντικό πυρήνα της ΕΕ- Ο ρόλος της SAFE με το Ελληνικό veto στον ορίζοντα

"Γη και ύδωρ" προσφέρει ο παραδόπιστος Ερντογάν προκειμένου η Τουρκία να μπεί στον σκληρό Ευρωπαϊκό αμυντικό πυρήνα που τελεί υπό διαμόρφωση μετά την δεδηλωμένη πρόθεση του Προέδρου Τράμπ, η χώρα του να μην εγγυάται μελλοντικά την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Προσπάθεια Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στον σκληρό αμυντικό πυρήνα της ΕΕ

Στην προσπάθειά του  ο Ερντογάν να πείσει τις Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα της τουρκικής  στρατιωτικής συμμετοχής επιστρατευει, το οποίο σε σχετικό άρθρο του  αντιστρέφει την κατάσταση, επισημαίνοντας πως ο ρόλος που θα παίξει η Τουρκία ως εξέχουσα υποψήφια για την ΕΕ και ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην αναζήτηση του μπλοκ για μια νέα κατεύθυνση ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ ,προκαλεί  σήμερα  έντονη συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά μια νέα κατεύθυνση στην άμυνα, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Έχοντας χάσει τον σημαντικότερο σύμμαχό τους, οι Βρυξέλλες έχουν επικεντρωθεί στη διασφάλιση της ασφάλειας της ηπείρου από μόνες τους, τόσο λόγω της πίεσης της Ουάσιγκτον όσο και των συνεχιζόμενων απειλών από τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική, γνωστή ως Λευκή Βίβλο, στις 19 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής, καθώς και διάθεση πόρων σε κοινά αμυντικά έργα μέχρι το 2030.

«Χώρα ομοϊδεάτης» για την ασφάλεια της Ευρώπης η Τουρκία

Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει να μοιραστεί τα θέματα συζήτησης και τα προγραμματισμένα βήματά της με τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ στον τομέα της άμυνας, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών με το όνομα «χώρες ομοϊδεάτες» για την ασφάλεια της ηπείρου.

Η Τουρκία, τόσο υποψήφια χώρα για  ένταξη στην ΕΕ όσο και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης ενταχθεί στην πλατφόρμα, καυχόμενη για  τις καινοτομίες της αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα πακέτο χρηματοδότησης 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (170,59 δισεκατομμύρια δολάρια), που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Δράση για την Ασφάλεια (SAFE), για να διευκολύνει τους στόχους του 2023 που περιγράφονται στη Λευκή Βίβλο.

Ευρωπαϊκή Δράση για την Ασφάλεια (SAFE)

Η συμμετοχή της Τουρκίας είναι τώρα προς συζήτηση στις Βρυξέλλες χάρη στο άρθρο 17 της δέσμης SAFE, το οποίο ορίζει ότι όχι μόνο οι χώρες μέλη αλλά και οι υποψήφιες χώρες μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το SAFE επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), και την Ουκρανία να αγοράζουν κοινά αμυντικά προϊόντα και να συμμετέχουν σε κοινές προμήθειες με κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να λάβουν πίστωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Άμυνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thomas Regnier.

Το πρόγραμμα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ο Regnier σε γραπτή δήλωση στο Anadolu Agency (AA).

Η ΕΕ έχει υπογράψει εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας με τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι εταιρείες που βρίσκονται στην Ευρώπη μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προμήθειας», δήλωσε ο Regnier. «Εάν πληρούν τις προϋποθέσεις που βασίζονται στην ασφάλεια, δεν χρειάζεται να είναι Ευρωπαίοι».

Άλλες χώρες (μη μέλη της ΕΕ) όπως η Τουρκία μπορούν να παρέχουν αμέσως έως και 35% ενός αμυντικού προϊόντος.

Προκειμένου να αυξηθεί η βιομηχανική συμμετοχή πάνω από 35%, απαιτείται μια εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας και στη συνέχεια μια συμφωνία εταιρικής σχέσης, εξήγησε ο Regnier.

«Τείχος προστασίας» για τουρκικές εταιρείες

Οι προτάσεις στο πλαίσιο του SAFE εξακολουθούν να είναι μόνο προτάσεις και ολόκληρο το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την Ester Sabatino, στρατιωτική αναλύτρια με έδρα το Βερολίνο στο διεθνές δεξαμενή σκέψης International Institute for Strategic Studies (IISS).

Ο Sabatino πιστεύει ότι η Tουρκία έχει κάνει «μεγάλη δουλειά» τα τελευταία χρόνια, ιδίως με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας.

«Σε αυτό το σημείο, διαθέτει ειδική τεχνογνωσία, ειδικά στην παραγωγή οπλισμένων drones», είπε στο AA.

"Αυτό είναι επίσης κάτι στο οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να εστιάσουν σημαντικά. Τώρα, υπάρχει ανάγκη για αυτό το είδος παραγωγής από την ευρωπαϊκή πλευρά. Δεν υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές drone στην Ευρώπη."

Υποστηρίζοντας ότι η Tουρκία θα μπορούσε να είναι ένας πολύτιμος εταίρος, ο Sabatino είπε: "Αλλά δυστυχώς, όλα γίνονται εξαιρετικά πολιτικοποιημένα. Ωστόσο, υπάρχει μια συνειδητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ ότι δεν είναι πλέον δυνατό να εμπιστευόμαστε την πλευρά των ΗΠΑ".

«Στην πραγματικότητα», είπε ο Sabatino, «αυτό που βλέπω για την Tουρκία είναι ότι εάν οι τουρκικές εταιρείες δημιουργήσουν ένα είδος «τείχους προστασίας» στο έδαφος της ΕΕ, μπορούν βασικά να εμπλακούν σε έργα πιο εύκολα».

"Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση των εταιρειών θα πρέπει να διαχωριστεί.

Μια θυγατρική που είναι εγκατεστημένη στην Ευρώπη, διαχωρισμένη από την αρχική διοίκηση της εταιρείας, θα πρέπει να υπολογίζεται ως ευρωπαϊκή εταιρεία. Εάν υπάρχουν τουρκικές εταιρείες που βρίσκονται στην επικράτεια της ΕΕ και έχουν τέτοιου είδους διαχωρισμό στη διαχείριση, θα είναι ευκολότερο για αυτές να συμμετάσχουν στο 35%", είπε η Sabatino.

Η ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι ένα κορυφαίο θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ όταν θα συγκληθούν για την ετήσια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο.

«Εάν γίνει σαφές εκεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα μειωθεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές επενδύσεις και την παραγωγή τους», είπε η Σαμπατίνο.

«Έτσι, πιθανότατα θα υπάρχει περισσότερος χώρος για εταιρείες από την Τουρκία ή για συμμετοχή της Τουρκίας στη βιομηχανική συνεργασία».

Η Ελλάδα είναι αναστατωμένη

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες σφύζουν από φήμες ότι η Ελλάδα «δεν είναι ευχαριστημένη» με την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στο SAFE.

Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει αλλαγές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων SAFE για να συσφίξει το πλαίσιο για τη συμμετοχή του γείτονα και ιστορικού αντιπάλου της.

Ο κανονισμός SAFE απαιτεί ειδική πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών για να εγκριθεί.

Οποιαδήποτε επίσημη αμυντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και τρίτης χώρας πρέπει να εγκρίνεται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Ρεγκνιέ απέφυγε να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα άσκησε πίεση για το θέμα.

Tags
Back to top button