Μια από τις συνηθέστερες πράξεις που κάνουμε πριν κοιμηθούμε, είναι να βάζουμε το κινητό μας στην πρίζα, ώστε να το φορτίσουμε.
Από τον καιρό που μπήκαν στη ζωή μας για τα καλά τα smartphones, η διάρκεια της μπαταρίας είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και όλοι κυκλοφορούμε διαρκώς με ένα φορτιστή μαζί μας, μήπως και χρειαστεί να τη φορτίσουμε.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Battery University, ενός ελεύθερου ιστοχώρου με πληροφορίες σχετικά με τις μπαταρίες και τον τρόπο φόρτισης και συντήρησής τους, όλοι φορτίζουμε με λάθος τρόπο τα κινητά μας.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με τον τρόπο που τα φορτίζουμε, ουσιαστικά καταστρέφουμε την μπαταρία, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο ζωής της και κινδυνεύοντας να χρειαστεί να την αλλάξουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη συσκευή.
Πού βρίσκεται το λάθος;
Πρώτον, στο γεγονός ότι φορτίζουμε τη μπαταρία αποβραδίς. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Battery University τονίζουν ότι μόλις η μπαταρία φθάσει στο 100% θα πρέπει να αμέσως να βγάζουμε το κινητό από την πρίζα.
Αυτό συμβαίνει διότι στη συνέχεια ο φορτιστής στη διάρκεια της νύχτας συνεχίζει να δίνει μικρές φορτίσεις, ώστε να διατηρεί το 100%, γεγονός που προκαλεί φθορά στην μπαταρία και μειώνει το χρόνο ζωής της.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι περιμένουμε η μπαταρία να φθάσει κοντά στην πλήρη αποφόρτιση για να βάλουμε το κινητό στην πρίζα. Αντιθέτως, το Battery University τονίζει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τόσο, αλλά και δεν πρέπει να φορτίζουμε τη μπαταρία στο 100%.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου «δεν πρέπει ποτέ να φορτίζονται πλήρως, καθώς το υψηλό βολτάζ πιέζει τη μπαταρία» και τη φθείρει.