Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα στη Μασσαλία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται ήδη σε προεκλογικό πυρετό ενόψει των ευρωεκλογών, για να εδραιώσουν «τον προοδευτικό άξονα» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές που σημειώνουν άνοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στη γερμανική κυβέρνηση.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που η καγκελάριος βρίσκεται και πάλι αποδυναμωμένη στο εσωτερικό του κυβερνητικού της συνασπισμού, μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες Πέμπτη με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, μόλις δύο μήνες αφού κατάφερε να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησής της.
Ο Ζέεχοφερ, ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων» στη Γερμανία, ενώ πρόσθεσε ότι κατανοεί τους διαδηλωτές στο Κέμνιτς που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των μεταναστών. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αυτών σημειώθηκαν επεισόδια και υπήρξαν τραυματισμοί.
Οι εκτροπές «δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε η Μέρκελ.
Το θέμα θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνάντησής της με τον Μακρόν στη Μασσαλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του ολοκλήρωσε χθες Πέμπτη στο Λουξεμβούργο μια ευρωπαϊκή περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με επτά ηγέτες σε επτά εβδομάδες.
Στο Λουξεμβούργο χθες γευμάτισε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.
Οι τέσσερις άνδρες υπερασπίστηκαν την «προοδευτική» Ευρώπη έναντι στην «εθνικιστική υποχώρηση», μια διαφοροποίηση την οποία το Παρίσι τονίζει ενόψει και των ευρωεκλογών.
Οι τέσσερις ηγέτες αποφάσισαν να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης Σεπτεμβρίου πιο συγκεκριμένες λύσεις για να περιοριστούν ο αφίξεις μεταναστών, ένα θέμα που τροφοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς.
Βασική τους ιδέα είναι να προσφέρουν σημαντική οικονομική βοήθεια σε αφρικανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται ή διέρχονται οι μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως το κάνουν ήδη με την Τουρκία και τη Λιβύη.
Ο Σαρλ Μισέλ έκανε μάλιστα λόγο για «ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική».
Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του επιθυμούν τη συντονισμένη διαχείριση των μεταναστών, η οποία θα αφήνει ανοικτή την πόρτα στους πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά θα προβλέπει τον πιο αποτελεσματικό επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών.
Αποφασισμένοι να κλείσουν ακόμη περισσότερο τα σύνορά τους η Ιταλία του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και η Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχουν χαρακτηρίσει τον Μακρόν τον βασικό τους αντίπαλο. Ένα ρόλο τον οποίο εκείνος αποδέχθηκε αμέσως.
Προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη να ενισχυθεί η ΕΕ, ο Μακρόν μαζί με τον Μπετέλ απευθύνθηκαν χθες το απόγευμα σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος σχεδόν 2.000 ανθρώπων στην Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου.
Επί μιάμιση ώρα οι δύο άνδρες υπερασπίστηκαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απαντώντας σε πολλές επικρίσεις για «την Ευρώπη των αγορών», το περιβάλλον ή τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
«Η αναποτελεσματικότητα σκοτώνει αργά την ευρωπαϊκή ιδέα», παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι ηγέτες του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου είναι αυτοί που ο Μακρόν ελπίζει να έχει με το μέρος του για να προχωρήσει στο φιλόδοξο σχέδιό του μεταρρύθμισης της ΕΕ. Επί μήνες περιδιαβαίνει την Ευρώπη: Ισπανία και Πορτογαλία στα τέλη Ιουλίου, Δανία και Φινλανδία στα τέλη Αυγούστου.
Εκτός από τους ηγέτες ο Μακρόν θέλει να πείσει και τους πολίτες της Ευρώπης επιθυμώντας να δημιουργήσει ένα νέο, πολιτικό, προοδευτικό κίνημα ως το τέλος του έτους γύρω από το En Marche.