Πάντως, οι σημερινές δύο συναντήσεις, για τις οποίες αμφότερες οι πλευρές έχουν απευθύνει ευρύ κάλεσμα προς όλους τους αγρότες της χώρας, καταδεικνύουν ξεκάθαρα πλέον ότι η συγκρότηση κοινού μετώπου αγώνα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, είναι ένα… φρούτο που δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί είναι αυτοί ανά την Ελλάδα, που αφού δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει προς τα πού… γέρνουν, θα στείλουν αντιπροσωπεία τους και στις δύο συναντήσεις κι εφόσον ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, θα αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν σε βραδινή γενική τους συνέλευση.
Μέσα σ΄ αυτό το σκηνικό και εν αναμονή της πρόσκλησης, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον διάλογο που ζήτησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα γίνεται νέα συνάντησή τους στο Λευκώνα Σερρών και αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα πλέον οι συντασσόμενοι με τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συμπλέουν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία, Βοιωτία και ορισμένοι από τη Δυτική Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι οι συντασσόμενοι με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν χθες νέα επιστολή στο γραφείο της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή επικοδομητικού διαλόγου. Το αίτημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφορά συνάντησή τους με με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στο επίκεντρο της συζήτησης, οι διαμαρτυρόμενοι επιθυμούν να τεθούν το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.
Σκληραίνουν τη στάση τους
Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.
Αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.
«Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα σκληρύνουμε τη στάση μας» επισημαίνουν. Κλειστή, πάντως, εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
Πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη των Σερρών προγραμματίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο μπλόκο που έχει στηθεί στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, έξω από τον Λευκώνα. «Στο πλευρό μας έχουμε και τους ιδιοκτήτες φορτηγών που θα συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που πρόκειται να κάνουμε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας.
Πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, απλώς θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσιά μας και να ενημερώσουμε τους αστούς για τους λόγους για τους οποίους και φέτος βρισκόμαστε στον δρόμο. Στις 13.00 έχουμε και την κρίσιμη συνάντηση του οργάνου της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα ληφθούν και αποφάσεις για κλιμάκωση». Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών και παρά τις προσπάθειές τους δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σύλλατα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό».
Εξάλλου, παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα, δηλαδή στον δρόμο Μουδανίων – Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, ώστε να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφής ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.
Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάαστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές, αφού σημειώνου: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουμε τα προβλήματά μας».
Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμός, Μελισσοχώρι, Άσσηρος και Λαγκαδάς και όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης δεν θα προχωρήσουν σε κάποιον αποκλεισμό ενώ θα συμμετάσχουν στις δύο συναντήσεις σε Νίκαια και Λευκώνα.
Στο μεταξύ, στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών, ενώ θα δώσουν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση στην Νίκαια.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.