Αν νιώσετε μία έντονη επιθυμία να πέσετε με τα μούτρα στη σακούλα με τα πατατάκια ή το κουτί με τα μπισκότα, κάντε το χωρίς τύψεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μία στο τόσο, αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τη διατήρηση υγιούς σχέσης με το φαγητό.
Σε διαφορετική περίπτωση, η πλήρης εξάλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική διατροφική συμπεριφορά.
Ακόμη κι έτσι όμως, υπάρχουν κάποια συστατικά στις πρόχειρες τροφές, που καλό θα ήταν να τα διαγράψετε οριστικά, αφού μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στην υγεία σας.
Τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, ακριβώς όπως τα κορεσμένα λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την καλή χοληστερόλη που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, η οποία αποτελεί αιτία πολλών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.
Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί συχνά τα τρανς λιπαρά, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα και καλύτερη υφή.
Και αν και πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν ήδη αρχίσει να τροποποιούν τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων τους χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές και όχι την υδρογόνωση, που παράγει βλαβερά λιπαρά, τα τρανς λιπαρά εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά ακόμη τρόφιμα.
BHA και BHT
Η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και η βουτυλιωμένη υδροξυτολουένη (ΒΗΤ) είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια, και φυτικά έλαια. Αυτά τα συντηρητικά προστατεύουν τις τροφές από την αλλοίωση του χρώματος και της γεύσης τους.
Επιδρούν στο νευρολογικό σύστημα του εγκεφάλου, προκαλώντας αλλαγές στην συμπεριφορά και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο. Τα BHA και BHT είναι οξειδωτικά τα οποία σχηματίζουν αντιδραστικές ενώσεις που προκαλούν καρκίνο στο σώμα σας.
Εντοπίζονται σε: πατατάκια, τσίχλες, δημητριακά, κατεψυγμένα λουκάνικα, εμπλουτισμένο ρύζι, λαρδί, καραμέλες και ζελέ.
Τεχνητά γλυκαντικά
Έχει χυθεί πολύ μελάνι για το αν τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επικίνδυνα, συνεχίζουν όμως να αποτελούν βασικό κομμάτι της δυτικής διατροφής. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο μέσος καταναλωτής τρώει περίπου 125 κιλά υποκατάστατων ζάχαρης κάθε χρόνο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πείνα και πρόσληψη βάρους, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις.
onmed.gr