Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Πρόκειται να τεθεί προς υλοποίηση το πρόγραμμα εξόρυξης σιδήρου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στη Λέσβο

Πρόκειται να τεθεί προς υλοποίηση το πρόγραμμα εξόρυξης σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ των μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου, όπως άλλωστε ενέκρινε και δημοσιοποίησε η αρμόδια προς διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.
Πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη, έκτασης 1.600 εκταρίων (16 τετραγωνικών χιλιομέτρων) κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, παράλληλα σχεδόν της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών. Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή αυτή είναι περί τα 10 ναυτικά μίλια.
Η εταιρεία η οποία αδειοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει την εξόρυξη είναι η Orhan Kandemir Densan Madencilik. Σύμφωνα δε με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα γίνεται επεξεργασία 300 τόνων του αμμώδους υπεδάφους (90.000 τόνοι το χρόνο). Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου. 

Κατά του προγράμματος καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον την περιοχής όσο και της ακτής και των αρχαιοτήτων μιας και προστατεύεται και από τον αρχαιολογικό νόμο και έχει κηρυχθεί ζώνη προστασίας Α (δηλαδή πρώτης προτεραιότητας) από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού τοποθετήθηκαν σειρά φορέων της πόλης Αϊβαλί. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης, Ραχμί Γκεντσέρ, ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για την άδεια η οποία εκδόθηκε και η υλοποίηση της οποίας, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Tags
Back to top button