Η έξοδος στις αγορές ετοιμάζεται με άκρα μυστικότητα, ενώ η κυβέρνηση πιστεύει πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από σήμερα το πρωί ως και την Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
Την ίδια ημέρα θα γίνει γνωστή η έκθεση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ η οποία θα αναφέρει ότι παρά την τελευταία δέσμευση των Ευρωπαίων στις 15 Ιουνίου το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Επίσης το Ταμείο ενδέχεται να αποφασίσει πόσο θα περιμένει τους Ευρωπαίους ώστε να αποφασίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μέτρα για το ελληνικό χρέος και ακούγεται έντονα ότι ο μήνας ορόσημο θα μπορούσε να είναι ο Δεκέμβριος.
Παράλληλα την Παρασκευή περιμένουμε και την απόφαση της Standard & Poors για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Η έξοδος αγορές έχει πολύ μεγάλη επικοινωνιακή σημασία για την κυβέρνηση ιδίως αν με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, δηλαδή την ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του 2014 που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα που θα λήγουν το 2022, καταφέρει να πετύχει ένα επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή κάτω από 4,95%.
Πέραν αυτού και με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει μπει στο τελικό στάδιο για την έξοδο από το πρόγραμμα το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί με ένα επιτόκιο κοντά στο 5% αντί για 1% με τον οποίο δανείζει την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
«Το γοργόν και χάριν έχει» είναι το σύνθημα που επικρατεί στο Μαξίμου καθώς γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση οδηγεί τα πράγματα πιο κοντά στην έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και μοιραία οι αγορές θα επικεντρωθούν στα ρίσκα που αυτή περιλαμβάνει.
Το Μαξίμου φέρεται πάντως να έχει εξασφαλίσει την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την δοκιμαστική έξοδο αυτή την εβδομάδα ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγάλο διακύβευμα θα είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα κρίνει τη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται η κινητικότητα και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με την άδεια για το χτίσιμο Καζίνο στο Ελληνικό και το στήσιμο 19 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Στην ατζέντα βρίσκονται οι αλλαγές στα εργασιακά, ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με τη σύμφωνη γνώμη του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και βεβαίως προστέθηκε με επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η απαίτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 ώστε να καταστεί βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2022.