Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πρέβεζα: Εκρυβε λιοντάρι από μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων μέσα σε καλάμια (φωτο)

Αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας έκρυβε στο κτήμα και στο σπίτι του, στον Μύτικα Πρέβεζας, ένας 34χρονος ημεδαπός.

Τον αρχαιολογικό θησαυρό, κρυμμένο κάτω από καλάμια εντόπισαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών. Πρόκειται για την έβδομη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε από τις αστυνομικές αρχές της Ηπείρου μέσα στους δέκα, τελευταίους μήνες.

Στην κατοχή του 34χρονου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επίσημα η Αστυνομία, βρέθηκαν:

Τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.,

τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ, τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20*25 εκατοστών) αποτελεί τμήμα της ανωτέρω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.

Επιπρόσθετα, στην οικία του 34χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, το οποίο δεν δύναται να χρονολογηθεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, πρόκειται περί αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

«Η καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, η οποία πλήττει την πολιτιστική μας κληρονομιά που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακρόχρονης ιστορίας μας και έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της, στις μελλοντικές μας γενεές, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων», τόνισε στις δηλώσεις του ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας.

Ανέφερε δε ότι στις επτά υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που χειρίστηκε η τοπική αστυνομία είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη επτά ατόμων και την διάσωση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Τα αρχαία αυτά αντικείμενα θα αποδοθούν στη θέα των πολιτών που πρέπει να τα δουν και να διδαχθούν από την ιστορία μας.

Οι δράσεις αυτές και οι στοχευμένες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και αναβαθμισμένη αποτελεσματικότητα, επεσήμανε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ιωάννης Βασιλάκος, ενώ ο Διευθυντής Ασφάλειας Βασίλης Μουσελίμης ανέφερε ότι και στην περίπτωση αυτή αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι πληροφορίες που είχε η υπηρεσία του.

Το πιο σημαντικό κομμάτι και τα μικρότερα που ανήκουν σε αυτό, προέρχονται από μια μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Γεώργιος Ρήγινος.
Είναι εξαιρετική η ποιότητα του αρχαίου αντικειμένου, χρονολογείται στον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. και ίσως είναι έργο από νεοοαττικό εργαστήριο που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο (φτιάχνονταν δηλαδή στην Αθήνα και εξάγονταν σε όλη την επικράτεια, σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο).

Θα γίνει μια εκτιμητική επιτροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν και υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα την εμπορική και χρηματική αξία των αντικειμένων και μετά να ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης.

Τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες. Η αρχαιολογική αξία των αντικειμένων για μας είναι ανεκτίμητη, διότι καθένα από αυτά τα αντικείμενα έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία.
«Αν θα τα βρίσκαμε ανέγγιχτα στη θέση τους, θα μπορούσαν να μας δώσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, ένα μέρος από αυτές σίγουρα με τον τρόπο που γίνεται η λαθρανασκαφή έχει χαθεί για πάντα. Έχουμε το ίδιο το αντικείμενο αλλά έχουμε χάσει τα συνευρήματα, την ιστορία και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει και να μας πει», τόνισε ο κ. Ρήγινος.

Πηγή: epiruspost.gr

 

Tags
Back to top button