Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Πρέσπες: Βρέθηκε νεκρός σπάνιος χρυσαετός

Σπάνιος χρυσαετός, που αποτελεί προστατευόμενο είδος, βρέθηκε νεκρός δίπλα στο κουφάρι ενός σκύλου ο οποίος είχε δηλητηριαστεί με φόλα.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε σημείο που υπέδειξε κτηνοτρόφος της περιοχής. Αμέσως κινητοποιήθηκαν μέλη του Φορέα Διαχείρισης και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που σε συνεργασία με την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έψαξαν την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Βάσει των ενδείξεων, ως επικρατέστερη αιτία θανάτου είναι ο χρυσαετός να δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με τον νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα δηλητηρίασης από φόλα. Σημειώνεται ότι ο Χρυσαετός είναι ένα εμβληματικό αρπακτικό της χώρας, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα αφού μόλις 1-2 ζευγάρια έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που επελήφθησαν του περιστατικού, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η άγνοια και η αδιαφορία από την ασυλλόγιστη απόθεση στην ύπαιθρο, κουφαριών νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρεται σχετικά. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλουν για άλλη μία φορά την πρακτική της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισημαίνουν την επικινδυνότητά της και καλούν τους κατοίκους της περιοχής, σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά ζώα εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Φορέα Διαχείρισης, Δασαρχείο, Αστυνομία) οι οποίες θα φροντίσουν για την ασφαλή ταφή του ζώου.

Για το περιστατικό, διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, ενώ δείγματα του νεκρού χρυσαετού έχουν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων για τοξικολογική εξέταση.

Η Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, δραστηριοποιείται από το 2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» και πραγματοποιεί περιπολίες σε περιοχές όπου, είτε έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό δηλητηρίασης στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει ενημερωθεί για νέο περιστατικό δηλητηρίασης από Δασικές Υπηρεσίες, Φορείς Διαχείρισης και πολίτες, όπως στην προκειμένη περίπτωση στην Πρέσπα. Μαζί με τη δεύτερη Ομάδα Ανίχνευσης του Προγράμματος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δαδιάς από το WWF Ελλάς, έχουν ερευνήσει περισσότερα από 40 διαφορετικά περιστατικά δηλητηρίασης, ενώ έχουν πραγματοποιήσει 210 περιπολίες, καλύπτοντας πάνω από 500 χλμ και έχουν βρεθεί περισσότερα από 95 δηλητηριασμένα ζώα και 75 δηλητηριασμένα δολώματα.

Οι Ομάδες Ανίχνευσης προσπαθούν να περιπολούν όσο πιο συχνά γίνεται τις περιοχές που είναι σημαντικές για τον απειλούμενο γύπα Ασπροπάρη, αλλά και να δημιουργούν ένα ανεπίσημο δίκτυο ανθρώπων τις υπαίθρου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα. Έτσι, μόλις συμβαίνει κάποιο περιστατικό, να φτάνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να «καθαριστεί» η περιοχή και να χάνονται όσες λιγότερες ζωές γίνεται.

Tags
Back to top button