Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πρέπει να βάλει το «χέρι στη τσέπη» η Ελλάδα-Γιατί τα 164 ΤΟΜΑ M2A4 Bradley θα μας σώσουν από τους Τούρκους σε Έβρο και Αιγαίο ενώ τα M2A3 θα μας «παραλύσουν»;

, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επέλεξε 164 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου M2A2 Bradley για απόκτηση από τον ελληνικό στρατό.

Αυτό είναι το γαλλικό φονικό υποβρύχιο-«φαβορί» για το ελληνικό ΠΝ: 18 βαριές τορπίλες και πύραυλοι κρουζ εμβέλειας 1.000 χλμ που τρέμουν οι Τούρκοι

πως αν και τα αμερικανικά μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα θα αποστέλλονταν δωρεάν στο ελληνικό στρατό, η χώρα μας θα πρέπει να δαπανήσει κεφάλαια για την συντήρηση, τον εξοπλισμό και την αναβάθμισή τους. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός στρατός εξέφρασε ενδιαφέρον να εκσυγχρονίσει τα οχήματα στο πρότυπο M2A3 και M2A4.

Τώρα αναμένουμε από τους Αμερικανούς να υπολογίσουν το τελικό κόστος αυτών των διαδικασιών. Το ελληνικό επιτελείο στρατού θα πάρει τελική απόφαση για την απόκτησή τους αφότου ενημερωθεί για τα συνολικά έξοδα που απαιτούνται για την προμήθεια και λειτουργία τους.

Η Σπουδαιότητα της Έκδοσης M2A4

Όπως προαναφέραμε, οι Έλληνες αξιωματικοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα αμερικανικά μεταχειρισμένα Bradley υπό την προϋπόθεση πως αυτά τα τεθωρακισμένα θα αναβαθμιστούν στα βελτιωμένα πρότυπα M2A3 και M2A4 πριν τεθούν σε λειτουργία στην χώρα μας.

Η απόφασή τους είναι πολύ σοφή, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη το μεγάλο χάσμα δυνατοτήτων που παρατηρείται ανάμεσα στις δυνατότητες των εκδόσεων M2A1-M2A2 και των εκδόσεων M2A3 και M2A4. Οι πρώτες δύο εκδόσεις του Bradley αναπτύχθηκαν το 1986 και το 1988 αντίστοιχα, ενώ οι νεότερες εκδόσεις M2A3 και M2A4 τέθηκαν σε λειτουργία το 2002 και το 2022 αντίστοιχα. Καταλαβαίνετε έτσι πως τα δύο νεότερα πρότυπα είναι πολύ ικανότερα από τα προηγούμενα.

Σήμερα ο αμερικανικός στρατός επιχειρεί κυρίως M2A3, μιας και το πρότυπο M2A4 αποκαλύφθηκε μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα. Η έκδοση M2A4 περιλαμβάνει νέο κινητήρα 675 ίππων, βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα, καλύτερο σύστημα υποστήριξης ανάρτησης και ελαφρύτερες ερπύστριες. Ως αποτέλεσμα το όχημα είναι πολύ πιο ευκίνητο από τις προηγούμενες εκδοχές του. Οι ΗΠΑ είναι προγραμματισμένο να αναβαθμίσουν 700 Bradley σε αυτήν την έκδοση μέχρι το 2029.

Φρενίτιδα στην Τουρκία με την έγκριση αγοράς 20 μαχητικών F-35 και φρεγατών Constellation από την Ελλάδα

Το ευκίνητο M2A4 είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή για τον ελληνικό στρατό ξηράς, ωστόσο είναι και η ακριβότερη. Η έκδοση M2A3 εξοπλίστηκε με εκρηκτικά αντιδραστική θωράκιση νέας γενιάς, η οποία αν και αύξησε το επίπεδο προστασίας του οχήματος το κατέστησε πολύ βαρύτερο και κατ' επέκταση πολύ πιο αργό. Το γεγονός αυτό θα περιέπλεκε την κίνηση του τεθωρακισμένου σε δύσβατες περιοχές του Έβρου ή των ελληνικών νησιών, για αυτό και το ελληνικό κλιμάκιο «διπλο-σκέφτεται» την απόκτησή του.

 

Tags
Back to top button