Κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «υπενθυμίζουμε προς κάθε κράτος , το οποίο φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ότι οιαδήποτε ενταξιακή προοπτική του εξαρτάται από την πιστή τήρηση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι δεν νοείται ένταξη κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν προηγουμένως δεν έχει επιλύσει, την όποια διαφορά έχει με οιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφερόμενος στο Προσφυγικό τόνισε ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και τον Ανθρωπισμό, ως αξίες που συνθέτουν πυλώνες, κυριολεκτικώς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Σημείωσε, επίσης, ότι, οφείλουμε να προστατεύσουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης από τα επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού -ή ακόμη και υπολείμματα ναζισμού- τα οποία υπονομεύουν ευθέως τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κυριότερη αιτία γέννησης και επιβίωσης των μορφωμάτων αυτών είναι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες απειλούν με ρήξη τον κοινωνικό ιστό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισχυρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, σύμφυτου με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πολιτικών ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, ικανής ν’ αυξάνει επαρκώς το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απευθυνόμενος στον Πορτογάλο ομόλογό του, σημείωσε ότι εκείνο, που μας «δένει» περισσότερο, ως Λαούς και ως Έθνη, μέσα στην σημερινή κρίσιμη διεθνώς συγκυρία, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι και συνεπείς Ευρωπαίοι, πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι το αποδείξαμε και προσφάτως, όταν με τεράστιες θυσίες -ορισμένες από τις οποίες μάλιστα δεν οφείλονται σε δικά μας λάθη- οι Λαοί μας ακολούθησαν, με αταλάντευτη αποφασιστικότητα, τον Ευρωπαϊκό τους δρόμο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.
«Και τούτο συνέβη όταν, την ίδια περίοδο, άλλοι Εταίροι μας είτε δυστροπούν, αδίκως και αδικαιολογήτως, να επιτελέσουν τα ευρωπαϊκά τους καθήκοντα είτε, ακόμη χειρότερα, εγκαταλείπουν το σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειστικώς και μόνο στη βάση στείρων οικονομικών υπολογισμών», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Καταλήγοντας, επισήμανε πως αυτή η υποδειγματική συνέπεια ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών μας καθηκόντων επιτρέπει στους Λαούς μας να διεκδικούν τον ρόλο που τους αναλογεί, στο πλαίσιο της αποστολής υπεράσπισης του κοινού Ευρωπαϊκού μας Οράματος. Που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μεσ’ από την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένης στις αρχές και τις αξίες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Πορτογάλος πρόεδρος: «Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί σε μας»
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δήλωσε σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα «μπορεί να βασιστεί στην Πορτογαλία σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την προετοιμασία του μέλλοντος».
Σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο Πορτογάλος πρόεδρος επαίνεσε την Ελλάδα για το θάρρος και την αντοχή της στην αντιμετώπιση πολυάριθμων προκλήσεων τις οποίες η Πορτογαλία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επίσης.
Σε τελική ανάλυση, απέχουμε μόλις τρεις μήνες από μια ιστορική ημερομηνία για την Ελλάδα και η χώρα γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί στην Πορτογαλία σε αυτή τη στιγμή που είναι τόσο σημαντική, σημείωσε.
Ο ντε Σόουζα είχε ήδη αναφερθεί στην ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όταν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Πορτογάλος ηγέτης υπογράμμισε τις ομοιότητες μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας.
«Είμαστε δημοκράτες, κράτη πρόνοιας, Ευρωπαίοι – Νοτιοευρωπαίοι, αλλά έχουμε μια ευρεία εικόνα της Ευρώπης που μας επιτρέπει να μιλάμε και να διασφαλίσουμε τη σύγκλιση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την προάσπιση των ίδιων αρχών», πρόσθεσε.