Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πού να πάτε και τι να δείτε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1

Μούσας, Γκόφα και Γιούσεφ στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου

Με μια ευφυής μουσική συνάντηση ανάμεσα στις κιθάρες του Τηλέμαχου Μούσα, στην αυθεντική τζαζ φωνή της Νάσιας Γκόφα και στον σολίστα του μουσικού πριονιού Νίκου Γιούσεφ, εγκαινιάζεται για το 2017 η σειρά συναυλιών «Μουσικές στιγμές στον 'Αγιο Παύλο», η οποία διέτρεξε όλο το 2016 με καλεσμένους μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε έναν χώρο περίφημης ακουστικής, αγκαλιάζοντας όλα τα είδη της μουσικής. Στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27). Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 8-10 ευρώ.

Εργαστήριο Συγκριτικής Μυθολογίας στο Μουσείο Ηρακλειδών

Οι πολλαπλοί κόσμοι των λαών, τα μυθικά τους πλάσματα και τα ταξίδια των ηρώων σε αυτούς, από τις παραλλαγές του Κάτω Κόσμου, των Νήσων των Μακάρων και των Νέων, μέχρι τα Βασίλεια Κάτω από το Λόφο, τις Χώρες Πέρα από τη Γη του Ονείρου και τους Εννιά Κόσμους του Κοσμικού Δέντρου. Με τον συγγραφέα, μεταφραστή και αφηγητή Ανδρέα Μιχαηλίδη. Εργαστήριο μυθολογίας για ενήλικες (Γ΄ Κύκλος). Στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο). Τηλ.: 210 3461981. Ώρα: 18:00. Εισιτ.: 8-10 ευρώ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1

«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια

Έργο αριστουργηματικό, γραμμένο από ένα μέγιστο συγγραφέα που πίστευε ότι το ζήτημα της γλώσσας "το περί νεοελληνικής γλώσσης ζήτημα είναι ουσιωδέστερον ακόμη και αυτού του ανατολικού ζητήματος" για το Έθνος μας. Σε σκηνοθεσία Ηλία Λογοθέτη, με τους Ηλία Λογοθέτη, Μαρία Ζαχαρή, Ιωάννα Δαρμή και Σάββα Σουρμελίδη. Στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια (Μαγνησίας 5, Πλ. Βικτωρίας). Τηλ.: 210 8220020. Ώρα: 20:30.

O Τονίνο Καροτόνε στο Διογένης Studio

Ο "επαναστάτης" Βάσκος τραγουδιστής της ζωής και του έρωτα, όπως έχει χαρακτηριστεί, "παντρεύει" τη σύγχρονη λαϊκή μουσική του δρόμου με έντονη την επιρροή της Ιταλίας και άλλους έθνικ ήχους δημιουργώντας ένα κλίμα μουσικής "ευφορίας". Μαζί του οι Locomondo. Στο Διογένης Studio (Λ. Συγγρού 259). Τηλ.: 210 9425754. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10-30 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/1

Toubanaki & the Buzz Bastardz στο Gazarte

 Η πολυσχιδής βοκαλίστα Αγγελική Τουμπανάκη παρουσιάζει το πολυσυλλεκτικό project της «Toubanaki & the Buzz Bastardz». Bαλκανικοί ξέφρενοι ρυθμοί, μουσικοί δρόμοι ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου αναμειγνύονται με τζαζ αρμονία, crossover αυτοσχεδιασμούς και βοκαλισμούς, δημιουργώντας συναισθήματα, ατμόσφαιρες και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. Στο Gazarte - Roof Stage (Βουτάδων 32-34). Τηλ.: 210 3452277, 210 3460347. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 4 ευρώ.

«Η δική μου Αρκαδία» παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Μπάμπη Αναστόπουλου «Η δική μου Αρκαδία», με ομιλητές τους Μαρία Μαντουβάλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβρήλου, πρόεδρος Εστίας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, Κώστας Κουμπέτσος, φιλόλογος και Γιάννης Καραχάλιος, δικηγόρος. Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50). Ώρα: 11.30 πμ. Είσοδος ελεύθερη.

«Μυθολογία - Κίνηση - Γλώσσα» στο Θέατρο Παραμυθίας

Το έργο «Μυθολογία - Κίνηση - Γλώσσα» ακολουθεί μυθολογικά τα αχνάρια της «Θεογονίας», παρουσιάζοντας τη γέννηση του κόσμου, των θεών και των ημίθεων ηρώων σε ελληνικό έδαφος. Βασικός συντελεστής της ανακατασκευής του μύθου είναι τα γράμματα του αλφάβητου, τα οποία λειτουργούν ως πιλότοι σε πέντε ιστορίες. Κείμενο - Κίνηση - Παρουσίαση: Ηλέκτρα Ξανθούλη. Μουσική σύνθεση: Κλέων Αντωνίου. Στο Θέατρο Παραμυθίας (Μυκαλης και Παραμυθίας 27, Κεραμεικός). Πληροφορίες/κρατήσεις: 211 4035789, 6944624456, 6947428092. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/1

Ο Μ. Τιβέριος στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Στα πλαίσια των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Από την εικονογραφία του κόσμου των νεκρών στην Αθήνα των χρόνων του Πελοποννησιακού πολέμου. Μια ερυθρόμορφη λουτροφόρος του Ζωγράφου του Δίνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». Ομιλητής: Μιχάλης Τιβέριος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, Ακαδημαϊκός. Στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1), ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Παρουσίαση του περιοδικού «Διόραμα» στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσιάζεται το 8ο τεύχος του διμηνιαίου περιοδικού Τεχνών και Πολιτισμού «Διόραμα», που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κύπριου καλλιτέχνη Χρίστου Πετρίδη. Για το περιοδικό θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πυλαρινός, ο ποιητής, βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο ιστορικός τέχνης Σταύρος Καβαλλάρης, επιμελητής της έκθεσης «Χρίστος Πετρίδης, Ένας φαντασιακός κόσμος, 1958- 2013». Στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Τηλ.: 210 3734934. Ώρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 31/1

Οι Chouska Ensemble στο Faust

 Oι Chouska Ensemble λίγο πριν κλειστούν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον πρώτο τους δίσκο, θα παρουσιάσουν νέα κομμάτια αλλά και παλαιότερο υλικό τους και υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σε ένα live μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Στο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Μοναστηράκι). Τηλ.: 210 3234095. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 5 ευρώ (χωρίς ποτό), 7 ευρώ (σε τραπέζι ή πάσο με κράτηση).

«Art in the Archive» στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει εργαστήρι εικαστικής έκφρασης, για ενήλικες, με τίτλο «Art in the Archive», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Το εργαστήρι, στο πλαίσιο δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων, δίνει τη δυνατότητα σε 20 συμμετέχοντες να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους γύρω από τα εικαστικά ενώ αποτελεί ευκαιρία εξοικείωσης με τον ρόλο ενός αρχειακού φορέα. Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 21 Φεβρουαρίου (ώρες 17:00-19:00). Στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος). Τηλ.: 210 3418070. Ώρα: 17.00-19.00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/2

«Ο συγγραφέας του μήνα» - Σούμαν Σοφίας Καψούρου στο Εθνικό Θέατρο

Ο «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη και ισορροπεί ανάμεσα σε δύο χώρους και δύο εποχές: την Ευρώπη του 19ου αιώνα και την Αθήνα του 21ου. Με πολύ ιδιαίτερη γλώσσα, που ενίοτε αναπτύσσεται με ομοιοκατάληκτους στίχους, η συγγραφέας συνδυάζει τις δύο φαινομενικά ασύμβατες ιστορικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες για να τις συνδέσει με μια λύση-έκπληξη. Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα στην νέα ελληνική δραματουργία και παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων Ελλήνων συγγραφέων στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος, κάτω από την ομπρέλα της δράσης «Ο συγγραφέας του μήνα». Στο Εθνικό Θέατρο - Κτ. Τσίλλερ - Σκηνή "Ν. Κούρκουλος" (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24). Τηλ.: 210 5288170-171. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 5 ευρώ.

«Λόενγκριν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μέγαρο Μουσικής

 Η ρομαντική όπερα «Λόενγκριν», σε νέα παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και από το Teatr Wielki-Εθνική Όπερα της Βαρσοβίας. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Antony McDonald. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 18:30. Εισιτ.: 15-80 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 2/2

Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017) αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017), διοργανώνεται Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Αθήνα για πρώτη φορά. Θα παιχτούν νέες ταινίες από τα φεστιβάλ του Τορόντο, του Μόντρεαλ, των Καννών κλπ. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 2-8 Φεβρουαρίου 2017 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136). Τηλ.: 210 3609695.

«Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι στο Εθνικό Θέατρο

Σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, ο μεγάλος Ρώσος μυθιστοριογράφος διαχειρίζεται ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας, προκαλώντας τον προβληματισμό με υψηλή αίσθηση πνευματικότητας. Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου. Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Ερμηνεύουν οι Κ. Αβαρικιώτης, Τ. Δαλιάνη, Μ. Ζορμπά, Δ. Ήμελλος, Ε. Καράγιαννη, Α. Ρ. Κονίδη, Κ. Κορωναίος, Ν. Κοψιδάς, Κ. Μυριαγκού, Γ. Νιάρρος, Θ. Πάνου, Δ. Σαριδάκη, Α. Φρυδά. Στο Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκηνή Κοτοπούλη (Πανεπιστήμιου 48). Τηλ.: 210 3301881. Ώρα: 19:00. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.

Tags
Back to top button