Είναι εφικτό να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας Covid-19 φέτος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, παρά το γεγονός ότι η νόσος προκαλεί έναν θάνατο κάθε 12 δευτερόλεπτα παγκοσμίως.
“Μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία φάση της πανδημίας φέτος – μπορούμε να τερματίσουμε την Covid-19 ως παγκόσμια κρίση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι “θα ήταν επικίνδυνο να κάνει κάποιος την εκτίμηση ότι η υψηλής μεταδοτικότητας Όμικρον είναι η τελευταία παραλλαγή που θα εμφανισθεί και ότι ο κόσμος βρίσκεται στην τελευταία φάση της πανδημίας”, διότι οι συνθήκες είναι ιδεώδεις παγκοσμίως για την εμφάνιση νέων παραλλαγών.
Το ενδεχόμενο ενός παραλλαγμένου στελέχους “πιο μεταδοτικού και πιο θανατηφόρου” είναι “πολύ πραγματικό”, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.
Για να τερματίσουν την οξεία φάση της πανδημίας οι χώρες δεν θα πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσουν την εμβολιαστική ανισότητα, να παρακολουθούν τον ιό και τα παραλλαγμένα στελέχη του και να λαμβάνουν προσαρμοσμένα περιοριστικά μέτρα, εξήγησε ο Τέντρος με την ευκαιρία της έναρξης της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζητεί επίμονα εδώ και εβδομάδες από τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων στις φτωχές χώρες με στόχο να καταφέρει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού όλων των χωρών ως τα μέσα του έτους.
Στην Αφρική το 85% του πληθυσμού δεν έχει ακόμη λάβει ούτε μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, υπογράμμισε. Οι μισές από τις 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν ήδη χάσει τον στόχο να εμβολιάσουν το 40% του πληθυσμού τους ως τα τέλη του 2021.
Κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφόταν ένας θάνατος από covid-19 κάθε 12 δευτερόλεπτα και κάθε τρία δευτερόλεπτα ανακοινώνονταν 100 νέα κρούσματα, σημείωσε ο Τέντρος.
Η εμφάνιση του “ανησυχητικού” στελέχους Όμικρον τον Νοέμβριο αύξησε τον αριθμό των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 80 εκατομμύρια μολύνσεις να έχουν ανακοινωθεί από τότε.
“Μέχρι στιγμής η έκρηξη των κρουσμάτων δεν ακολουθήθηκε από έκρηξη των θανάτων, αν και αυτοί σημειώνουν άνοδο σε όλες τις περιοχές, κυρίως στην Αφρική, την περιοχή του κόσμου που έχει τη μικρότερη πρόσβαση στα εμβόλια”, δήλωσε ο Τέντρος.
“Είναι αλήθεια ότι σε ένα προβλέψιμο μέλλον θα ζούμε με την covid-19 (…) αλλά το να μάθουμε να ζούμε με την covid δεν σημαίνει ότι θα της δώσουμε ελευθέρας. Αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι σχεδόν 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από μια ασθένεια που μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε”, υπογράμμισε.
Η πανδημία διατάραξε επίσης τα συστήματα υγείας των χωρών και έπληξε τις προόδους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.
Ο Τέντρος υπογράμμισε εξάλλου οι στόχοι του “τριπλού δισεκατομμυρίου” για τον ΠΟΥ –δηλαδή τον στόχο του οργανισμού να καταφέρει το διάστημα από το 2019 ως το 2023 ένα δισεκατομμύριο επιπλέον άνθρωποι να ωφελούνται από ολοκληρωμένη κάλυψης υγείας, ένα δισεκατομμύριο επιπλέον άνθρωποι να είναι καλύτερα προστατευμένοι από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο άνθρωποι να έχουν καλύτερη κατάσταση υγείας – θα καθυστερήσουν να επιτευχθούν.
Για τον λόγο αυτό ο Τέντρος πρότεινε να παραταθεί κατά δύο χρόνια το πρόγραμμα αυτό ως το 2025 ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις από τώρα και στο εξής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.