Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πότε ΔΕΝ πρέπει να πιείτε καφέ

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά: μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, άνοιας και διαβήτη και προστατεύει από την παχυσαρκία, καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό.


Η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, υπάρχουν όμως και περιστάσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται.

Αυτές είναι:

Όταν είναι καυτός

Η κατανάλωση καυτού καφέ και καυτών ροφημάτων γενικά, έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όσο και αν βιάζεστε λοιπόν να απολαύσετε τον ζεστό καφέ που έχετε μόλις ετοιμάσει, είναι σημαντικό να το αποφύγετε. Έχετε επίσης υπ’ όψιν ότι η προσθήκη λίγου γάλακτος δεν αρκεί για να ρίξει τη θερμοκρασία του καφέ στα ιδανικά επίπεδα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία του καφέ να μειωθεί (κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου).


Αν είστε επιρρεπείς στο άγχος

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ (όπως επίσης στο τσάι, τα αναψυκτικά και την σοκολάτα) διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης –της ορμόνης του στρες- και αδρεναλίνης, που προκαλούν αύξηση της πίεσης του αίματος και του καρδιακού ρυθμού. Εάν η καφεΐνη λαμβάνεται σε μικρές δόσεις (100-600 mg) και σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση. Η κατανάλωση καφεΐνης πάνω από 2000 mg όμως μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή, υψηλό επίπεδο στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση και νευρικότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη και φροντίστε να πίνετε τον τελευταίο καφέ 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Όταν νυστάζετε

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ξενυστάξετε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης ωστόσο, η καφεΐνη χάνει τη δύναμή της για όσους κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Εάν δεν κοιμάστε συνεχόμενα για περίπου 7 ώρες τη νύχτα, σταματήστε την κατανάλωση καφέ. Όταν νιώθετε ότι πέφτουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας, αντί να πιείτε καφέ, πάρτε έναν υπνάκο για 20 λεπτά. Θα ξεπεράσετε τα συμπτώματα στέρησης του ύπνου και ο οργανισμός σας θα είναι σε εγρήγορση, καλύτερα από ό,τι αν είχατε πιει καφέ.

Πολύ νωρίς το πρωί

Η κατανάλωση καφέ στις 6 το πρωί δεν βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει την ενέργειά του, καθώς τις πρώτες δύο ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καλύτερη ώρα για να πιει κανείς τον πρώτο καφέ, είναι μεταξύ 10-12, όταν αρχίζουν να πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και έχετε ανάγκη από ενέργεια. Έτσι θα αξιοποιήσετε τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό και θα πάρετε καφεΐνη μόνο όταν την έχετε πραγματικά ανάγκη.

Πηγή: Onmed

Tags
Back to top button