Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα ένα «άτακτο» Brexit - Η οικονομική επιβάρυνση για τις υπόλοιπες χώρες

Ένα Brexit χωρίς συμφωία θα σήμαινε ότι οι συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα διολισθήσουν στο μηδέν από τις 30 Μαρτίου 2019, αναφέρει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Bruegel. 

Στην ανάλυση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Ντάρβας, τονίζεται ότι η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια λιγότερο σημαντική πτυχή του Brexit, καθώς τα ποσά που διακυβεύονται είναι μικρά σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν. 

Για παράδειγμα, όπως τονίζεται στην ανάλυση, οι μελλοντικές εμπορικές συνεργασίες και τα ζητήματα μετανάστευσης θεωρούνται σημαντικότερα από το «τέλος αποχώρησης», καθώς θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ομοίως, μη οικονομικά ζητήματα όπως η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τα ταξίδια χωρίς βίζα, η αεροπορική συνεργασία, η πυρηνική ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν επίσης ζωτικής σημασίας πτυχές του Brexit. 

Ωστόσο, θεωρείται χρήσιμο να ποσοτικοποιηθεί το χάσμα που αφήνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. – ειδικά αν αυτή γίνει χωρίς συμφωνία. 

Εστιάζοντας στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να εκτιμήσει τη βραχυπρόθεσμη (2019 και το 2020) απαραίτητη επιπλέον συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε περίπτωση μηδενικής συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, ο συγγραφέας εκτιμά ότι η «τρύπα» έως τον Δεκέμβριο 2020 θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 16,5 δισ. ευρώ ή 0,066% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των 27 κρατών μελών. 

Αφαιρώντας το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει η Ε.Ε. από δασμούς 20% σε βρετανικά προϊόντα και το οποίο εκτιμάται στα 0,8 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2020, η οικονομική επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς των «27» υπολογίζεται στα 15,7 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, η επιβάρυνση της Γερμανίας αναμένεται να ανέλθει την ίδια περίοδο στα 4,2 δισ. ευρώ, αυτή της Γαλλίας στα 2,9 δισ. και της Ιταλίας στα 2,1 δισ. ευρώ. 

Για την Ελλάδα, η επιβάρυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., υπολογίζεται στα 224 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020. 

Τη μικρότερη επιβάρυνση σε αυτόν τον τομέα θα έχουν η Μάλτα (14 εκατ. ευρώ) και η Κύπρος (25 εκατ. ευρώ). 

Tags
Back to top button