Χρησιμοποιούμε τις πετσέτες όταν ήδη έχουμε κάνει το μπάνιο μας ή έχουμε πλύνει τα χέρια μας, άρα είναι πάντα καθαρές, σωστά; Λάθος!
Πρέπει να πλένετε τις πετσέτες του μπάνιου πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζετε, καθώς μαζεύουν κάθε λογής μικρόβια κάθε μέρα που τις χρησιμοποιείτε.
«Όταν κάνουμε μπάνιο δεν απαλλασσόμαστε από όλα τα βακτήρια» αναφέρει ο Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Όσα παραμένουν στο σώμα μας περνούν στην πετσέτα όταν τη χρησιμοποιούμε για να σκουπιστούμε.
Όταν πια τα βακτήρια μεταφερθούν στην πετσέτα, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. «Συσσωρεύονται εκεί μέρα με τη μέρα όσο χρησιμοποιούμε την πετσέτα» προσθέτει ο Δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Γκέρμπα έδειξε ότι μια χρησιμοποιημένη πετσέτα χεριών κουβαλά 1.000 φορές περισσότερα κολοβακτηριοειδή από μια πετσέτα που μόλις αγοράστηκε.
Τα βακτήρια «αγαπούν» τα σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα, επομένως ευδοκιμούν σε ένα μπάνιο όπου παραμένουν παγιδευμένοι οι υδρατμοί αφού κλείσετε την πόρτα.
Όσο τρίβετε το δέρμα σας με την πετσέτα, οι μικροεκδορές που δημιουργούνται μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισχωρήσουν στον οργανισμό. Αν και δεν πρόκειται να αρρωστήσετε από μικροοργανισμούς που προήλθαν από το δικό σας σώμα, όταν μοιράζεστε μια πετσέτα οι πιθανότητες αυξάνονται.
Ακόμη κι αν δεν αφήνετε κανέναν άλλο να χρησιμοποιεί τις πετσέτες σας, οι δύο ειδικοί συνιστούν να τις πλένετε κάθε δύο με τρεις μέρες. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα με τάσεις ακμής, καλό θα ήταν να πλένετε τις πετσέτες σας μετά από κάθε χρήση, σύμφωνα με τον Δρ Γκέρμπα.
Για να περιορίσετε την ανάπτυξη των βακτηρίων στις πετσέτες, φροντίστε να τις αφήνετε να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση. Το ίδιο ισχύει και με τις φρεσκοπλυμένες πετσέτες, οι οποίες πρέπει να στεγνώνουν σε εξωτερικό χώρο, ώστε να είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και στον καθαρό αέρα.