Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσο επιβαρύνονται τα γόνατά μας από το τρέξιμο;

Πόσο επιβαρύνει το τρέξιμο την κατάσταση των γονάτων μας; Πόσο ευσταθεί η άποψη ότι το τρέξιμο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας στα γόνατα; Διαβάστε τι διαπίστωσαν οι ερευνητές έπειτα από σχετική ανασκόπηση ερευνών

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε το μύθο που ισχυρίζεται ότι με το συστηματικό τρέξιμο επιβαρύνουμε ιδιαιτέρως τα γόνατά μας σε σημείο να εμφανιστεί αρθρίτιδα στην περιοχή και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο: με ερευνητικά στοιχεία.

Μια εις βάθος βρετανική ανάλυση δεδομένων προηγούμενης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Arthritis and Rheumatology, δεν ανέδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας άσκησης ενός ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Συνολικά, συνδυάστηκαν στοιχεία από έξι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, διερευνώντας περισσότερους από 5 χιλιάδες συμμετέχοντες με επανεξετάσεις έπειτα από πέντε και δώδεκα χρόνια για να καθοριστούν τυχόν ενδείξεις σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Κάνουν κρακ οι αρθρώσεις σας; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;

Σε κάθε κλινική μελέτη, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις καθημερινές δραστηριότητες των συμμετεχόντων και υπολόγιζαν την ενέργεια που δαπανούσαν κατά τη σωματική άσκηση. Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως ούτε η δαπανηθείσα ενέργεια, αλλά ούτε και η ποσότητα της άσκησης έπαιξαν κάποιο ρόλο στον πόνο στα γόνατα ή στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Πώς όμως έχει προκύψει αυτή η παραπλανητική διαπίστωση; Σύμφωνα με τον δρ. Kim Huffman, αναπληρωτή καθηγητή στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, στο τμήμα ρευματολογίας, η σύγχυση προκύπτει διότι συχνά οι άνθρωποι μπερδεύουν τους τραυματισμούς που σχετίζονται με την άσκηση με την επίδραση που ασκεί η ίδια η άσκηση στις αρθρώσεις, ενώ ξεκαθαρίζει τους πραγματικούς λόγους: «Αυτή τη στιγμή, οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου σχετικά με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι τα γονίδια, οι τραυματισμοί και το φύλο, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Όσοι ασκούνται περισσότερο, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματιστούν στην περιοχή των γονάτων. Πιθανότατα από εκεί πηγάζει αυτός ο μύθος».

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι η άσκηση μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των γονάτων καθώς:

  • Η κάμψη και η επέκταση του γόνατος κατά τη διάρκεια της άσκησης προάγει τη διάχυση του υγρού στην άρθρωση, βελτιώνοντας τη λίπανση της περιοχής.
  • Μέσω της άσκησης, αυξάνεται ο μεταβολισμός  με αποτέλεσμα να τίθεται υπό έλεγχο η φλεγμονή στην άρθρωση του γονάτου.
  • Η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση που ασκείται στο γόνατο.
  • Η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες που περιβάλλουν το γόνατο, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας και την ψυχολογία μας εν γένει, καθώς μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνει παθήσεις όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.

Tags
Back to top button