Η χρήση όμως του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει στην κατάχρηση. Γι΄αυτό λέμε ναι στο διαδίκτυο αλλά με μέτρο: Λέμε, ναι στα παιχνίδια, στα τραγούδια, στη ζωγραφική που μπορούμε να βρούμε σε αυτό.
Όμως, όπως επισημαίνει η Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος BSc, MSc – Ψυχοθεραπεύτρια θα πρέπει να προσέχουμε και να γνωρίζουμε ότι η σωστή χρήση του υπολογιστή είναι εκείνη που δεν ξεπερνά σε διάρκεια τη 1 ώρα την ημέρα και μόνο εάν τα παιδιά έχουν τελειώσει με τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις τους.
«Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξουμε σε μία άσχημη κατάσταση που λέγεται εθισμός. Ο εθισμός είναι κάτι που μας βλάπτει, μας κάνει κακό. Γιατί δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες και μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την υγεία μας.»
Άρα, λοιπόν, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή παραπάνω από 1 ώρα την ημέρα, κινδυνεύουμε να:
-Παραμελήσουμε τους φίλους μας.
Αμελήσουμε τα μαθήματά μας.
-Κάνουμε απουσίες στις αγαπημένες μας εξωσχολικές δραστηριότητες (όπως το μπάσκετ, το μπαλέτο, η ζωγραφική).
-Μην ευχαριστιόμαστε με όμορφα πράγματα και άλλα ωραία παιχνίδια.
-Μην κοιμόμαστε καλά.
-Μην τρώμε σωστά.
-Πονάει το σώμα μας, τα χέρια μας, τα μάτια μας, το κεφάλι μας.
-Μην είμαστε περιποιημένοι και καθαροί.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανηλίκων επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (67%). Το 10% των παιδιών στην Ελλάδα επισκέπτεται ιστότοπους με online παιχνίδια, ενώ το 8% ιστοσελίδες με αναφορά σε ναρκωτικές ουσίες. Σε μικρότερο ποσοστό, χρησιμοποιούν email (3%), επισκέπτονται ιστοσελίδες με παράνομο λογισμικό (3%), ηλεκτρονικά καταστήματα (2%) και ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου (2%).
Πηγή: www.cyberkid.gov.gr