Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πως θα στηθεί η...«εκκλησία με τους δύο θόλους» που θα καταρρίπτει μαχητικά, πυραύλους και drone πάνω από την Ελλάδα

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Nίκος Δένδιας, με την Διεθνή κοινότητα να αναλύει ακόμα την επιτυχημένη αντιμετώπιση των ιρανικών πυραύλων και drone από το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ,μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό μίλησε για τον διπλό θόλο που θα αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες απειλές από αέρος, αναφερόμενος στην δημιουργία ενός αντιαεροπορικού, αντιβαλλιστικού και αντιdrone θόλου για τις ανάγκες άμυνας της Ελλάδας.

«Μου επιτρέπετε να σας πω, χωρίς να μπω στη διαδικασία του να ευλογούμε αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί, ότι μέσα στο σχεδιασμό μας και μέσα στο μακροχρόνιο πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται, υπάρχει η δημιουργία - και αυτό είχα πει τότε στη Θράκη - ενός αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου. Η χώρα πρέπει να κλείσει. Έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεν δρομολογείται. Ήταν φανερό, δεν χρειαζόταν αυτό από τις εξελίξεις, παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στο Νότιο Καύκασο, το τι συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας, ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti - drone θόλο. Φανταστείτε το σαν μία εκκλησία, με δύο επάλληλους θόλους. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, η Τουρκία με πολύ σοβαρό τρόπο είδε την ευκαιρία της παραγωγής αυτών των αυτόνομων οχημάτων, των drones κι έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Υπάρχουν πάρα πολλές μικρές ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αλλά το συνολικό σύστημα καινοτομίας και το σύστημά μας δεν είδε ότι αυτό πρέπει να το απορροφήσει μέσα στις ένοπλες δυνάμεις και να παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς. Πρέπει να καλύψουμε αυτόν τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως αυτό που είδαμε έγκαιρα είναι την ανάγκη δημιουργίας των θόλων και σε αυτό έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί, γιατί θέλω να σας είμαι ειλικρινής, αυτό δε γίνεται μέσα σε μια μέρα» είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 περίπου η Ελλάδα να έχει έναν αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντιdrone θόλο ο οποίος θα περιλαμβάνει συστήματα αντίστοιχα με του Ισραήλ.

Ζητούμενο να καλυφθούν σε όλη την επικράτεια οι κίνδυνοι σε μεγάλα, μεσαία και μικρά ύψη αλλά και οι κίνδυνοι που πλέον αποτελούν τα οπλισμένα και μη μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ακριβώς έκαναν τα ισραηλινά F-35 και F-15 και F-16, και τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, όπως οι συστοιχίες Arrow του Ισραήλ, θα αποτελέσουν τον μεγάλο θόλο και μέσα σε αυτόν θα είναι οι μικρότεροι κατά τόπους θόλοι αποτελούμενοι από αντιαεροπορικές, αντιβαλλιστικές συστοιχίες.

Στην Ελλάδα τον ρόλο αυτό αναμένεται να αναλάβουν οι πυροβολαρχίες Χωκ και άλλα ήδη υπάρχοντα αλλά και υπό σχεδιασμό να αποκτηθούν μικρού και μεσαίου βεληνεκούς συστήματα.

Στο Ισραήλ αυτό το κομμάτι του μικρού και μεσαίου βεληνεκούς έχουν αναλάβει συστήματα όπως το γνωστό Iron Dome και Barak.

Δίπλα σε αυτές στα νησιά, τον Έβρο και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις ανα την επικράτεια θα είναι συστήματα αντιdrone. Ήδη πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει ένα πρωτόλειο πλέγμα κατά των drone με συστήματα που έχουν στηθεί με την βοήθεια του Ισραήλ, το οποίο για αυτή την αποστολή έχει αναπτύξει το Drone Dome.

Tags
Back to top button