Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πως θα γίνει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα θα έλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Καμπουράκη και στον Βαγγέλη Γιακουμή, στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο».

Επισήμανε ότι, για πρώτη φορά, επιχειρείται ανάλογη ρύθμιση (σ.σ. για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών). η οποία αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Με τη ρύθμιση, εξήγησε, θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και να ρυθμίσουν οριστικά τα δάνειά τους.

«Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως στο υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος του μήνα, θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου (σ.σ. μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να απαλλάξουμε απ’ αυτό το βραχνά περισσότερους από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Δεν είναι μικροί αριθμοί. Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, υπενθύμισε ότι το 2016 είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι, κατά τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιστρέψει στους αγρότες ΕΦΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ. 

Διευκρίνισε ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί ως επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα ενδεικτικό ποσό που αφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει εξορθολογισμός. Διαβεβαίωσε δε, τους αγρότες ότι ο τρόπος επιστροφής του ΕΦΚ ο οποίος στην πράξη μηδενίζεται, θα είναι δίκαιος.

Σε ό,τι αφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που δίνει προοπτική στον πρωτογενή τομέα, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ το 2019 οι εξαγωγές θερμοκηπιακών προϊόντων ήταν 2,2 δισ. ευρώ, το 2023 είχε ανέβει στα 3,2 δισ. ευρώ. Για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως είπε, θα δοθούν 300 εκατ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. του προγράμματος θα καλυφθούν κατά 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια. 

Tags
Back to top button