Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πως ξεχωρίζουμε το κρυολόγημα από τη γρίπη-Τρόποι προστασίας

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν γρίπη, ενώ τελικά έχουν κρυολόγημα καθώς και τα δύο προκαλούνται από ιούς.

Ο συνηθέστερος ιός που προκαλεί το κρυολόγημα είναι ο ρινοϊός, ενώ οι ιοί της γρίπης προκαλούν τη γρίπη.

Οι περισσότεροι συγχέουν το κρυολόγημα με την γρίπη επειδή έχουν κοινά συμπτώματα, υπάρχουν, όμως, και κάποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να απειλήσει την ζωή, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Στον αντίποδα, το κοινό κρυολόγημα σπάνια δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον οργανισμό μας.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες του σώματος, μύτη που τρέχει, βήχας και λαιμός που πονάει. Οι ασθενείς συνήθως νιώθουν αποδυναμωμένοι και πάνε κατευθείαν στο κρεβάτι. Αντίθετα τα συμπτώματα το κρυολογήματος δεν είναι απότομα και περιορίζονται στην μύτη και στον λαιμό.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι το φτάρνισμα, ο βήχας, ο λαιμός που πονάει και μια μύτη κλειστή ή που τρέχει. Αν υπάρχει πυρετός δεν είναι υψηλός, κάτω από 38 βαθμούς.

Τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα κρατούν 7 με 10 μέρες, ο βήχας μπορεί να κρατήσει μία έως δύο εβδομάδες περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα. Πράσινο-κίτρινη βλέννα από τη μύτη πράγμα που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας βάλλεται κατά του ιού. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κρυολόγημα χειροτερεύει και ότι έχετε βακτηριακή μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία με αντιβίωση.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι τα εξής:

  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή
  • Χαμηλός πυρετός
  • Δακρύρροια
  • που εξελίσσονται σε ήπιο βήχα 

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι τα ακόλουθα:

  • Υψηλός πυρετός
  • Έντονες μυαλγίες
  • Πονοκέφαλος
  • Αδυναμία
  • Βήχας μετά από μία-δύο ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων

Πώς να προστατευτείτε

Για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, οι ειδικοί συνιστούν την λήψη άφθονων υγρών και ανάπαυση, ενώ κομβικό ρόλο παίζουν τα αναλγητικά και αποσυμφορητικά. Αναφορικά με την γρίπη διατίθενται ειδικά φάρμακα κατά του ιού, τα οποία όταν χορηγηθούν έγκαιρα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Ωστόσο, για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης, θα πρέπει να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, πλένοντας συχνά τα χέρια σας. Παράλληλα, είναι καλό να μην ακουμπάτε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σας, για να μη μεταφέρετε μικρόβια. Επίσης, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, θα πρέπει να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα. Για μην εξαπλωθούν τα μικρόβια, μην βήχετε στις παλάμες σας. 

Tags
Back to top button