Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πως επηρεάζει η διάρκεια του ύπνου την καρδιακή υγεία

Εάν σας αρέσει ο ύπνος τώρα έχετε ένα λόγο να κοιμάστε λίγο παραπάνω. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία περιέλαβε τη διάρκεια του ύπνου στη λίστα που αφορά στην καρδιαγγειακή υγεία. Αποτελεί πλέον μέρος του «Life’s Essential 8», ενός ερωτηματολογίου που διερευνά οκτώ καίριους τομείς για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής μας υγείας.


Η καινούρια (ενημερωμένη) λίστα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας και αντικατέστησε το ερωτηματολόγιο «Life’s Simple 7», που χρησιμοποιούνταν από το 2010.

Εκτός από τον ύπνο, η νέα λίστα διατηρεί τις αρχικές κατηγορίες: διατροφή, σωματική δραστηριότηταέκθεση στη νικοτίνηδείκτης μάζας σώματος, λιπίδιαγλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση.

Η διάρκεια ύπνου μπήκε στη λίστα αφότου οι ερευνητές εξέτασαν νέα επιστημονικά ευρήματα της τελευταίας δεκαετίας, που καταδεικνύουν πως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία, όπως αναφέρει ο δρ Εδουάρδο Σάντσεθ, επικεφαλής του Τομέα Πρόληψης της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. «Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη», σημειώνει ο Σάντσεθ.

                   Πώς ορίζεται ο καλός ύπνος;

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, αναφέρει ο δρ Ραζ Ντασγκούπτα, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κεκ του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.
Ωστόσο, ο ύπνος θα πρέπει να είναι και ποιοτικός προκειμένου να ωφεληθούμε, λέει ο Ντασγκούπτα, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου.
Ο ύπνος αποτελείται από κύκλους φάσης REM («rapid eye movement», ταχείες οφθαλμικές κινήσεις) και μη REM, αναφέρει ο Ντασγκούπτα. Υπάρχουν τρία στάδια μη REM ύπνου. Στο τρίτο εισερχόμαστε σε βαθύ ύπνο, που επιδιορθώνει πνεύμα και σώμα, εξηγεί ο ίδιος.

Εάν κοιμάστε με διακοπές, δεν θα καταφέρετε να εισέλθετε σε αυτά τα βαθύτερα στάδια, σημειώνει ο Ντασγκούπτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου, που συνδέεται με διαβήτη και παχυσαρκία. Οι συγκεκριμένες παθήσεις επιβαρύνουν την καρδιακή υγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, έγιναν αλλαγές και σε άλλους τομείς, όπως στη διατροφή, την έκθεση στη νικοτίνη, στα λιπίδια και στη γλυκόζη αίματος.
Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει έναν νέο τρόπο να αξιολογήσουμε το πόσο καλά τρεφόμαστε, λέει ο Σάντσεθ.
«Συστήνουμε ένα ερωτηματολόγιο 16 ερωτήσεων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά τακτά διαστήματα για να εκτιμηθούν οι υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες», αναφέρει.

Τουρκία ''αδειάζει'' Βρετανία- Απορρίπτει τα σχέδια της Λιζ Τρας για τους πρόσφυγες

Η έκθεση στη νικοτίνη επικεντρωνόταν στο ενεργητικό κάπνισμα. Πλέον, περιλαμβάνει και την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, αλλά και το άτμισμα, σημειώνει ο Σάντσεθ.
Τα λιπίδια θα μετρούνται βάσει της Μη-HDL χοληστερόλης και όχι με το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (High-density lipoprotein, HDL) είναι γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφράγματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που μετράει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η εξέταση χρησιμοποιείται συχνά σε άτομα με διαβήτη, καθώς και για τη διάγνωση προδιαβήτη και διαβήτη.

Tags
Back to top button