Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο στήθος: Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν άλλο πρόβλημα

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως ορισμένα συμπτώματα πόνου στο στήθος, είναι απίθανο να σηματοδοτήσουν καρδιακή προσβολή.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους δείκτες και τι μπορεί να σημαίνουν, όπως τους περιγράφει ο καρδιολόγος δρ. Curtis Rimmerman, της Cleveland Clinic.

Πριν απ’ όλα μια σημαντική σημείωση: Ποτέ μην υποθέτετε ότι ο πόνος στο στήθος δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Δεδομένης της πιθανότητας μιας καρδιακής προσβολής, κάθε πόνος στο στήθος αξίζει προσοχής. Μην τον υποτιμάτε.

“Όταν έχετε αμφιβολίες, είναι σώφρον να είστε προσεκτικοί και να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή τα Επείγοντα ενός νοσοκομείου”, σημειώνει ο δρ. Rimmerman.

Πώς να καταλάβετε εάν ο πόνος στο στήθος είναι σοβαρός

Ορισμένοι τύποι πόνου στο στήθος θα πρέπει να σας στείλουν στα Επείγοντα, ιδιαίτερα εάν διαρκούν τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν νέο, ή ανεξήγητο πόνο στο στήθος σε συνδυασμό με δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, κόπωση ή ζαλάδα. Εκτός από το στήθος σας, ο πόνος, η πίεση ή η δυσφορία μπορεί επίσης να ακτινοβολούν σε:

  • Χέρια
  • Πλάτη
  • Σαγόνι
  • Λαιμός
  • Άνω στομάχι

Ο διαρκής και αδυσώπητος πόνος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή, ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, λέει ο δρ. Rimmerman. Καλέστε το 166 για να αναζητήσετε άμεση θεραπεία.

Πόνος στο στήθος: Συμπτώματα που υποδηλώνουν άλλο πρόβλημα

Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στο στήθος δεν σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή. Μια μελέτη έδειξε ότι λιγότερο από το 6% των ασθενών που έφτασαν στα Επείγοντα με πόνο στο στήθος είχαν ένα απειλητικό για τη ζωή καρδιακό πρόβλημα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πόνου στο στήθος που συνήθως ΔΕΝ οδηγούν σε διάγνωση καρδιακής προσβολής:

1. Στιγμιαία δυσφορία στο στήθος

Κάθεστε στο τραπέζι της κουζίνας πίνοντας καφέ, όταν ένας πόνος στο στήθος χτυπάει σαν κεραυνός. Είναι ξαφνικός, γρήγορος και το νιώθετε σαν μαχαιριά. Το συναίσθημα (το οποίο πολλοί συγκρίνουν με ηλεκτροπληξία) διαρκεί μόνο μια στιγμή.

Τα καλά νέα είναι πως ο σύντομος πόνος στο στήθος συνήθως δεν είναι ενδεικτικός καρδιακής προσβολής. Αυτή συχνά εκδηλώνεται με έναν ακατανίκητο πόνο που διαρκεί αρκετά λεπτά.

Η στιγμιαία δυσφορία στο στήθος είναι πιο πιθανό να είναι:

  • Ένας τραυματισμός, όπως σπασμένα ή μελανιασμένα πλευρά
  • Ένας τραβηγμένος μυς στο θωρακικό σας τοίχωμα
  • Φλεγμονή στον χόνδρο των πλευρών
  • Ινομυαλγία
  • Έρπης

2. Πόνος σε συγκεκριμένο σημείο στο στήθος

Με κάθε βαθιά αναπνοή ή βήχα, ο πόνος διαπερνά το στήθος σας. Η μετακίνηση και η αλλαγή θέσεων φαίνεται να κάνουν τον πόνο χειρότερο.

Εάν αυτό περιγράφει τα συμπτώματά σας, το πιθανότερο είναι ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τους πνεύμονες. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό εάν ο πόνος εστιάζεται στη δεξιά πλευρά του στήθους σας, μακριά από την καρδιά σας. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Πνευμονία, ή κάποια άλλη λοίμωξη
  • Φλεγμονή στην επένδυση των πνευμόνων σας (πλευρίτιδα)
  • Ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονές σας
  • Μια κρίση άσθματος

Και ενώ αυτά τα προβλήματα των πνευμόνων δεν είναι καρδιακή προσβολή, είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να απαιτούν άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας.

3. Ενόχληση που μειώνεται με την άσκηση

Εάν ένας οξύς πόνος χτυπά το στήθος σας, αλλά βελτιώνεται καθώς μετακινείστε λίγο, μπορεί να πρόκειται για επεισόδιο καούρας (παλινδρόμηση οξέος), ή κάποιο άλλο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Πάρα πολλοί βιώνουν καούρα καθημερινά, η οποία προκαλεί ένα άβολο αίσθημα καύσου στο στήθος σας και ένα ξινό αίσθημα στον λαιμό σας. Ένα μη συνταγογραφούμενο αντιόξινο μπορεί να βοηθήσει να φέρει κάποια ανακούφιση.

Πόνος στο στήθος: Ένας άλλος λόγος που μπορεί εξηγεί το σύμπτωμα

Ο πόνος στο στήθος σας θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα άλλο είδος προβλήματος, που δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας: την κρίση πανικού.

Μια κρίση πανικού μπορεί να αποκαλυφθεί με συμπτώματα (σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση, δύσπνοια) που μιμούνται εκείνα μιας καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας καρδιακής προσβολής:

  • Πολλές καρδιακές προσβολές ακολουθούν σωματική καταπόνηση, κάτι που συνήθως δεν συνδέεται με κρίσεις πανικού.
  • Οι κρίσεις πανικού συχνά χαρακτηρίζονται από έναν πόνο σαν μαχαιριά, σε αντίθεση με το αίσθημα συμπίεσης, σαν πλάκωμα στο στήθος, που συχνά συνοδεύει μια καρδιακή προσβολή.
  • Ο πόνος από καρδιακή προσβολή συχνά ακτινοβολεί σε άλλες περιοχές. Σε μια κρίση πανικού, συνήθως παραμένει στην περιοχή του θώρακα.

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ποικίλλουν ευρέως

Ο δρ. Rimmerman τονίζει ότι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, ή της στηθάγχης μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικοί δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Άλλοι βιώνουν οξύ πόνο στο στήθος. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται μόνο ενόχληση στο χέρι, στον λαιμό, ή στο σαγόνι.

Αλλά η δυσφορία είναι συνήθως έντονη και διαρκεί πέντε λεπτά ή περισσότερο.

“Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο πόνος, οι άνθρωποι συνήθως δεν μπορούν να βρουν μια στάση που να ανακουφίζει τον πόνο. Ούτε βρίσκουν ανακούφιση πίνοντας νερό, ή παίρνοντας αντιόξινα, ή βαθιές αναπνοές”, λέει ο δρ. Rimmerman.

Και αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να καλέσετε το 166!

Tags
Back to top button