
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν την Ρωσία να μην επιτεθεί στην Πολωνία
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αφορά την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για το σύστημα Patriot εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη καθώς και εκπαίδευση.
ΗΠολωνία και οι ΗΠΑ θα υπογράψουν συμφωνία ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας.
Η Πολωνία ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες, επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι σε μια Ρωσία με επιθετικές προθέσεις και ενώ οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπδείχνουν όλο και περισσότερο τις προθέσεις τους για απεμπλοκή από την Ευρώπη.
«Η ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου δεν έχει τιμή», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η αντιπυραυλική άμυνα και η συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελούν προτεραιότητα.
Ο Κοσίνιακ-Κάμις επιβεβαίωσε αργότερα στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αφορά την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για το σύστημα Patriot εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη καθώς και εκπαίδευση.
Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα επιτρέψει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εκτοξευτήρων Patriot, που αποτελούν τη βάση του προγράμματος Wisła του πολωνικού στρατού. Στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ελιγμών.
Η Πολωνία απέκτησε τις δύο πρώτες συστοιχίες του συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος Wisla.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Πολωνία είναι η χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ της. Το 2024 δαπάνησε το 4,1% του ΑΕΠ για την άμυνα και έχει δεσμευθεί να αυξήσει το ποσοστό στο 4,7% το 2025.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει προτείνει την κατοχύρωση της ελάχιστης αμυντικής δαπάνης 4% του ΑΕΠ στο Σύνταγμα.