Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πολίτης καταδικάστηκε για εγκλήματα την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε την Παρασκευή για πρώτη φορά έναν πολίτη επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Μέχρι χθες, μόνο στρατιωτικοί και αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί από τα δικαστήρια της χώρας αυτής της νότιας Αμερικής για τέτοια εγκλήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Χουάν Φρανσίσκο Λουσόρο Μοντενέγκρο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για μια τετραπλή ανθρωποκτονία τον Σεπτέμβριο του 1973 στην κοινότητα Πάινε, νότια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου στο διαδίκτυο, πολίτες, ιδιοκτήτες γης ή φορτηγών, είχαν συμμετάσχει ενεργά, στο πλευρό των αστυνομικών, σε μεταγωγές πολιτικών κρατούμενων. Ανάμεσα σε αυτούς τους πολίτες βρισκόταν ο Χουάν Λουσόρο, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης της Πάινε.

Τα τέσσερα θύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, είχαν παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα της κοινότητας. Συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν εκτός της Πάινε, όπου τουφεκίστηκαν από «αστυνομικούς» αλλά και «πολίτες», σύμφωνα με την απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε εξάλλου το κράτος της Χιλής να καταβάλει 2,2 εκατ. πέσος (σχεδόν 3 εκατ. ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων.

Πάνω από 1.300 υποθέσεις εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών της δικτατορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νεκροί και οι εξαφανισμένοι ξεπέρασαν τους 3.200, συνεχίζουν να εξετάζονται από τη δικαιοσύνη της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Περίπου εκατό πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί εκτίουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Tags
Back to top button