Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Politico: Όχι μία, αλλά 29 φορές ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό που ήθελε ο Πούτιν!

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα», παρά τη νίκη του σε δίκαιες εκλογές το 2019, ενώ δεν έχει εκφράσει παρόμοια κριτική για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τον θάνατο του κύριου αντιπάλου του στη φυλακή πριν από τις νοθευμένες εκλογές του περασμένου έτους. Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, έχουν στηρίξει ακροδεξιούς πολιτικούς στην Ευρώπη και έχουν απειλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με εμπορικό πόλεμο, θεωρώντας την «πολύ άδικη» απέναντι στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το .

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ και η ομάδα του υπονόμευσαν το ΝΑΤΟ, υποστήριξαν ακροδεξιούς πολιτικούς στην Ευρώπη και ορκίστηκαν να κηρύξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορικό πόλεμο για την «πολύ άδικη» μεταχείρισή της προς τις ΗΠΑ.

Γεωργιάδης: "Χαμός θα γίνει αν πέσει ο Μητσοτάκης-Δεν θα έχουμε σταθερότητα στην Ελλάδα"

Αλλά ο κόσμος του Τραμπ κινείται γρήγορα και είναι δύσκολο να θυμόμαστε τα πάντα. Ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση των 29 φορών που ο Τραμπ τάχθηκε στο πλευρό του Πούτιν τον πρώτο μήνα που επέστρεψε στην εξουσία.

  1. Σηκώνοντας το τηλέφωνο: Σχεδόν τρία χρόνια μετά την απρόκλητη, πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Τραμπ αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αποκαταστήσει την άμεση επαφή μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πούτιν, ενός ηγέτη που αντιμετωπίζει κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Έτσι, σήκωσε το τηλέφωνο στις 12 Φεβρουαρίου για μια συνομιλία 90 λεπτών.
  2. Το να επαινείς τον Πούτιν σαν να αξίζει απόλυτο σεβασμό: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτήν την κλήση», είπε ο Τραμπ στη συνέχεια. «Σκεφτήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχημένα μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στη χώρα του άλλου».
  3. Λέγοντας ότι «θα ήθελε» να δει τη Ρωσία πίσω στην G7 (που θα την έκανε G8, αλλά ποιος μετράει): «Θα ήθελα πολύ να τους έχω πίσω. Νομίζω ότι ήταν λάθος να τους πετάξουμε έξω», είπε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την επομένη της κλήσης του Πούτιν. Το ίδιο είπε και στην πρώτη του θητεία. Αλλά αυτό ήταν πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  4. Αφήστε τον Πούτιν να κρατήσει ουκρανικό έδαφος: Ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Πιτ Χέγκσεθ, απέρριψε τον στόχο της Ουκρανίας να ανακτήσει όλη τη γη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014 ως «μη ρεαλιστικό». Αυτό τράβηξε το χαλί κάτω από την Ουκρανία σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. Ο Χέγκσεθ έδωσε επίσης στον Πούτιν αυτό ακριβώς που ήθελε λέγοντας ότι ούτε το Κίεβο θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
  5. Λέγοντας ότι η Ρωσία έχει πολλά ουκρανικά εδάφη: ο ίδιος ο Τραμπ σημείωσε τότε ότι η Ρωσία κρατά τώρα το πλεονέκτημα στις ειρηνευτικές συνομιλίες «επειδή έχουν καταλάβει πολλά εδάφη».
  6. Αποδοχή στην επιθυμία του Πούτιν να μην υπάρξει αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία: Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο Χέγκσεθ, ο οποίος είπε ότι τυχόν στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στην Ουκρανία δεν θα καλύπτονται από το «Άρθρο 5» της συμμαχίας, το οποίο δηλώνει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων.
  7. Αποκλεισμός της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία: Άλλο ένα δώρο στον Πούτιν από τον Χέγκσεθ.
  8. Λέμε στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται στην αμερικανική προστασία από το 1945, να φροντίζει τον εαυτό της: Η Ρωσία ανησυχεί για τα αμερικανικά στρατεύματα που διεξάγουν πόλεμο για να τους εμποδίσουν να ανακτήσουν την παλιά τους αυτοκρατορία. Για πόλεμο με τους Ευρωπαίους; Όχι τόσο πολύ.
  9. Διεξαγωγή άνευ όρων συνομιλιών με τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία: Ο Τραμπ έδωσε γενναιόδωρες παραχωρήσεις στον Πούτιν για το ΝΑΤΟ και το ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Θα μπορούσε να απαιτήσει μια ρωσική κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο πλευρών. Δεν το έκανε. Στην πραγματικότητα, προφανώς δεν υπήρχαν καθόλου προϋποθέσεις.
  10. Ίσως υπήρχε ένας όρος. Η ομάδα του Ζελένσκι δεν επιτρεπόταν να μπει στο δωμάτιο των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε ότι δεν πρέπει να γίνουν συνομιλίες «για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
  11. Αρνούμενος να επιτρέψει την Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις: Οι Βρυξέλλες διαμαρτύρονται διαρκώς ότι η Ευρώπη αποκόπτεται από την ειρηνευτική διαδικασία. Η Αμερική δεν νοιάζεται και ο Πούτιν είναι συμφωνεί με αυτό.
  12. Λέγοντας ότι ο Ζελένσκι «ξεκίνησε» τον πόλεμο: Λοιπόν, δεν το έκανε. Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά από τότε προσπαθεί να κατηγορήσει τον Ζελένσκι για αυτόν. Τώρα το ίδιο ισχυρίζεται και ο Λευκός Οίκος.
  13. Το να λες ότι ο Ζελένσκι είναι ανίκανος: Όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη. Τυγχάνει όμως αυτό να εξυπηρετεί τον σκοπό της Ρωσίας να υπονομεύσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι στο εσωτερικό.
  14. … Ενώ δεν επικρίνει καθόλου τον Πούτιν πολύ.
  15. Λέγοντας ότι ο Πούτιν είναι άξιος εμπιστοσύνης και ότι θέλει ειρήνη: Μην ανησυχείτε, ο Πούτιν είναι σταθερός για την Ουκρανία, είπε ο Τραμπ στο BBC. Ίσως ξέχασε όλες τις φορές που η Ρωσία είπε ότι δεν επρόκειτο να εισβάλει.
  16. Κάλεσμα για εκλογές στην Ουκρανία: Στη Ρωσία αρέσουν οι εκλογές σε γειτονικές χώρες επειδή μπορεί να ανακατευτεί στη διαδικασία και ελπίζει να έχει την ευκαιρία να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση στο Κίεβο ακόμη κι από πριν από την έναρξη του πολέμου. Ο Τραμπ λέει ότι ο Ζελένσκι πρέπει να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πόλεμος, ξέρετε;
  17. Αποχρηματοδότηση εκλογικών παρατηρητών και κυβερνητικών υπηρεσιών: Μόνο στους υπέρμαχους της ελεύθερης και δίκαιης δημοκρατίας αρέσει η παρακολούθηση των εκλογών για παρεμβάσεις, με ενοχλητικούς αξιωματούχους να τριγυρνούν την ημέρα των εκλογών. Ο Πούτιν δεν τους χρειάζεται ούτως ή άλλως.
  18. Αποκαλώντας τον Ζελένσκι «δικτάτορα» (και όχι με την καλή έννοια).
  19. Κοιτάζοντας μπροστά σε μελλοντικές συμφωνίες «επενδύσεων» ΗΠΑ-Ρωσίας: Αυτή ήταν η ανάγνωση από τις συνομιλίες στο Ριάντ. Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινά ενεργειακά έργα στην Αρκτική.
  20. Εγκατάλειψη των ΜΚΟ της δημοκρατίας: Το Κρεμλίνο παραπονιέται εδώ και καιρό ότι οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ είναι μέτωπα πληροφοριών που ξεσηκώνουν «έγχρωμες επαναστάσεις» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης του Μαϊντάν το 2014 στην Ουκρανία. Η ομάδα του Τραμπ έχει τώρα περικόψει κάθε χρηματοδότηση για προγράμματα υπέρ της δημοκρατίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διαλύσει την USAID.
  21. Καταπολέμηση της woke: Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό θέλει πραγματικά και ο Τραμπ, και μάλλον είναι απλώς μια σύμπτωση που ο Πούτιν φαίνεται να μοιράζεται παρόμοια άποψη για θέματα όπως τα δικαιώματα των τρανς.
  22. Καθιστώντας την Ευρώπη υπόλογη για τις αποτυχίες της στη μετανάστευση: Ο Τραμπ έχει πει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεννοηθεί για να σταματήσει τη μετανάστευση εκτός ελέγχου. Ο αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς εξαπέλυσε μια ολική επίθεση στην ήπειρο για σχεδόν οτιδήποτε στην πρώτη του εμφάνιση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι πιθανό να ήταν μουσική στα αυτιά του Πούτιν.
  23. Ο Βανς υποστηρίζει τη νίκη του Καλίν Γκεοργκέσκου στη Ρουμανία: Αυτό είναι σωστό, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε στο πλευρό του υποψηφίου που κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας πέρυσι μετά από μια ύποπτη ρωσική υβριδική επίθεση και μια εξαιρετικά αμφίβολη επιχείρηση επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ανησυχούσε τόσο πολύ που ακύρωσε τις εκλογές.
  24. Επίθεση στη Γερμανία για το τείχος προστασίας της ενάντια στην ακροδεξιά: Ο Βανς δεν μάσησε τα λόγια του. «Αν τρέχετε από φόβο για τους δικούς σας ψηφοφόρους, η Αμερική δεν μπορεί να κάνει τίποτα για εσάς», είπε.
  25. Υποστήριξη του AfD στις εκλογές της Γερμανίας: Ο δισεκατομμυριούχος φίλος του Τραμπ, Έλον Μασκ, υποστήριξε ανοιχτά το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και την υποψήφιά του Άλις Βάιντελ για να γίνει καγκελάριος στις εκλογές της Κυριακής. Το AfD είναι έτοιμο για το καλύτερο αποτέλεσμα όλων των εποχών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Πολλοί υποστηρικτές του AfD είναι συμπαθείς στη Μόσχα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για μια ρωσική εκστρατεία που ενδέχεται διαταράξει την εκλογική διαδικασία.
  26. Ο Μασκ υποστηρίζει το Reform UK στη Βρετανία: Ο ηγέτης του Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ έχει ιστορικό στα ευνοϊκά σχόλια για τον Πούτιν (κάτι που χρησιμοποίησαν οι κεντρώοι αντίπαλοί του για να του επιτεθούν).
  27. Αντιρρήσεις στη φράση «ρωσική επιθετικότητα» σε σχέδιο δήλωσης της G7 για την Ουκρανία.
  28. Νίκη στις προεδρικές εκλογές: Εντάξει, άρα αυτό ήταν πραγματικά προς το συμφέρον του Τραμπ πρώτα. Αλλά το Κρεμλίνο είναι σίγουρα ευχαριστημένο που ο Τραμπ κέρδισε την Χάρις στον Λευκό Οίκο.
  29. Κερδίζοντας για πάντα: Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τον πείραζε τόσο πολύ αν το σύνταγμα της χώρας του τροποποιούνταν για να τον αφήσουν να παραμείνει για τρίτη θητεία στην εξουσία. Ο Πούτιν το έκανε ήδη στη Ρωσία.

 

 

 

 

Tags
Back to top button