Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία Κομισιόν με 5 κράτη-μέλη της ΕΕ για διαμετακόμιση των σιτηρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ουγγαρία, για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, μετά τις απαγορεύσεις εισαγωγής που επέβαλαν αρκετές από τις χώρες αυτές, τις οποίες οι Βρυξέλλες θεωρούν «απαράδεκτες».

Η ΕΕ είχε αναστείλει τον Μάιο του 2022, για έναν χρόνο, τους τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονταν από την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να της επιτρέψει την εξαγωγή των αποθεμάτων της σε σιτηρά αφότου σταμάτησαν τα δρομολόγια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα γειτονικά κράτη της ΕΕ έβλεπαν να αυξάνονται μαζικά στο έδαφός τους οι ποσότητες καλαμποκιού, σιταριού και ηλίανθου από την Ουκρανία, προκαλώντας κορεσμό στα σιλό αποθήκευσης δημητριακών όπως και πτώση των τιμών στα εγχώρια προϊόντα.

Μεγάλος κίνδυνος η Βοσνία να γίνει "νέα Ουκρανία"-Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία είχαν απαγορεύσει στα μέσα Απριλίου την εισαγωγή από την Ουκρανία σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων, λέγοντας ότι θέλουν να προστατέψουν τους αγρότες τους και ανοίγοντας μια αντιπαράθεση με την Κομισιόν, που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ.

Η Επιτροπή κατέληξε σήμερα σε μια «κατ΄αρχήν συμφωνία» με αυτές τις τέσσερις χώρες, όπως και με τη Ρουμανία, έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα οι ανησυχίες της Ουκρανίας και εκείνες γειτονικών χωρών-μελών της ΕΕ», ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των μονομερών μέτρων απαγόρευσης που έλαβαν οι χώρες αυτές, με αντάλλαγμα τη λήψη «έκτακτων μέτρων διάσωσης» όσον αφορά τέσσερα προϊόντα από την Ουκρανία που θεωρούνται «τα πιο ευαίσθητα»: σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, ηλιόσποροι.

Αξιολογήσεις θα γίνουν και σε άλλα ουκρανικά προϊόντα, όπως η σόγια και το ελαιόλαδο

Η Επιτροπή είχε επίσης υποσχεθεί στις 19 Απριλίου μια πρόσθετη βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες που επλήγησαν σε αυτές τις πέντε χώρες, έπειτα από ένα αρχικό κονδύλι 56,3 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στα τέλη Μαρτίου, πόροι που αντλούνται από το αποθεματικό κρίσης της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Πρωτίστως, η συμφωνία εγγυάται τη δυνατότητα διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω των πέντε χωρών προς τρίτες χώρες -- ένα κρίσιμο θέμα για το Κίεβο, το οποίο θέλει να συνεχίσει να εξάγει την παραγωγή του.

«Η συμφωνία αυτή διατηρεί ταυτόχρονα την εξαγωγική ικανότητα της Ουκρανίας ώστε να συνεχίσει να σιτίζει τον κόσμο, και τα βιοποριστικά μέσα των αγροτών μας», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η διαμετακόμιση σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων μέσω της Πολωνίας προς άλλες χώρες, η οποία είχε ανασταλεί από τη Βαρσοβία για σχεδόν μια εβδομάδα, είχε ήδη επαναληφθεί επίσημα στις 21 Φεβρουαρίου, διατηρώντας ωστόσο την αυστηρή απαγόρευση πώλησής τους στην πολωνική αγορά.

Νωρίτερα σήμερα, οι κυβερνήσεις των 27 συμφώνησαν να ανανεωθεί για έναν χρόνο η αναστολή των τελωνειακών δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ.

Tags
Back to top button