Κάποτε η κληρονομιά, ήταν δώρο…Οι καιροί όμως άλλαξαν, αφού με τους φόρους που βαραίνουν αυτό το δώρο…οι περισσότεροι δεν το αποδέχονται. Από την ημέρα που θα ανοίξει η διαθήκη του θανάντος, οι κληρονόμοι πρέπει να κάνουν την αποποίηση κληρονομιάς μέσα σε ένα τρίμηνο.
«Φανταστείτε ένα μέσο φορολογούμενο που κληρονομεί ένα οικόπεδο στην Βουλιαγμένη ή την Εκάλη», έλεγε πρόσφατα κτηματομεσίτης. «Η πιο δελεαστική διέξοδος για αυτόν θα είναι να αποποιηθεί την κληρονομιά ή να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του ακινήτου διότι αντί να αποκτήσει μια περιουσία, αποκτά την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ δεκάδων χιλιάδων ευρώ».
Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αποκαλυπτικά των διαστάσεων που παίρνει χρόνο με το χρόνο το «κίνημα δεν κληρονομώ». Από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτή, προκύπτει ότι οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών διαμορφώθηκαν ως εξής: το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια ουσιαστικά διπλασιάστηκαν.
Οι λόγοι για τους οποίους η αποποίηση κληρονομιάς τείνει να γίνει ο κανόνας σε σχέση με την αποδοχή της είναι πολλοί, δηλαδή όσες είναι και οι επιβαρύνσεις που κρύβει μια ακίνητη ή κινητή περιουσία που κληρονομείται. Πιο συγκεκριμένα ο κληρονόμος αποφεύγει με την αποποίηση τις εξής επιβαρύνσεις:
-την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς ο οποίος ιδίως στις περιπτώσεις που ο θανών δεν είναι πατέρας ή παππούς ή σύζυγος του κληρονόμου είναι ιδιαίτερα τσουχτερός. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις πραγματικές αξίες των ακινήτων.
-την πληρωμή του ετήσιου ΕΝΦΙΑ που συνεπάγεται η κατοχή των ακινήτων που αποκτά ο κληρονόμος. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κληρονόμων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωπραγματικά ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα εισοδήματά τους και τους επιβλήθηκαν τελικά κατασχέσεις λόγω της αδυναμίας τους να πληρώνουν το φόρο
-τα βάρη που φέρουν τα ακίνητα. Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα βαρύνονται με προσημειώσεις και υποθήκες λόγω δανείων που έχουν λάβει οι θανόντες. Με την αποδοχή οι κληρονόμοι δεν αποδέχονται μόνο την περιουσία, αποδέχονται και τα βάρη που αυτή φέρει πάνω της.
-τις οφειλές του θανόντος προς το δημόσιο.