Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ποιος σπουδαίος Έλληνας διεκδίκησε, πριν από πολλά χρόνια, με τον δικό του τρόπο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;

Έγραψε λοιπόν, στις 29 Απριλίου του 1891, στην εφημερίδα «Εθνική» (που τότε στήριζε τον Τρικούπη) ένα άρθρο με τίτλο ««Νεώτερα περί των Ελγινείων μαρμάρων».

Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη

Για ποιον πρόκειται;

Μα φυσικά για τον σπουδαίο Κωνσταντίνο Καβάφη! 

Σύμφωνα με την στήλη ''Βηματοδότης'' της γνωστής εφημερίδας το ''Βήμα'', ο ποιητής ξεκινά με τη φράση : «Ο θάνατος των πολιτικών ή διεθνών ζητημάτων είναι η λήθη». Στο τέλος του άρθρου, ο Καβάφης διεκδικεί την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους. Στο επιχείρημα των Άγγλων ότι κινδυνεύουν τα Μάρμαρα από το Μεσανατολικό, ο Καβάφης προτείνει στους Άγγλους να λύσουν το πρόβλημα, που εκείνοι δημιούργησαν.

Σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παπαθεοδώρου, ο ποιητής έχει ήδη νιώσει τις επιπτώσεις της αγγλικής αποικιοκρατίας στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου, όπως αναφέρει ο Στρατής Τσίρκας. Ήδη, από το 1891, λοιπόν, ο Καβάφης ζητά να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα τους :

«Oι φιλόμουσοι και φιλάρχαιοι αναγνώσται θα ενθυμώνται το κίνημα όπερ εγένετο τελευταίως εν Aγγλία ίνα αποδοθώσιν εις την Eλλάδα αι αρχαιότητες ας προ 80 ετών ο λόρδος Έλγιν, πρέσβυς της Aγγλίας παρά τη Y. Πύλη, ήρπασεν ―ίνα τας προφυλάξη δήθεν― εκ της Aκροπόλεως.

Tags
Back to top button