Έγραψε λοιπόν, στις 29 Απριλίου του 1891, στην εφημερίδα «Εθνική» (που τότε στήριζε τον Τρικούπη) ένα άρθρο με τίτλο ««Νεώτερα περί των Ελγινείων μαρμάρων».
Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη
Για ποιον πρόκειται;
Μα φυσικά για τον σπουδαίο Κωνσταντίνο Καβάφη!
Σύμφωνα με την στήλη ''Βηματοδότης'' της γνωστής εφημερίδας το ''Βήμα'', ο ποιητής ξεκινά με τη φράση : «Ο θάνατος των πολιτικών ή διεθνών ζητημάτων είναι η λήθη». Στο τέλος του άρθρου, ο Καβάφης διεκδικεί την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους. Στο επιχείρημα των Άγγλων ότι κινδυνεύουν τα Μάρμαρα από το Μεσανατολικό, ο Καβάφης προτείνει στους Άγγλους να λύσουν το πρόβλημα, που εκείνοι δημιούργησαν.
Σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παπαθεοδώρου, ο ποιητής έχει ήδη νιώσει τις επιπτώσεις της αγγλικής αποικιοκρατίας στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου, όπως αναφέρει ο Στρατής Τσίρκας. Ήδη, από το 1891, λοιπόν, ο Καβάφης ζητά να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα τους :
«Oι φιλόμουσοι και φιλάρχαιοι αναγνώσται θα ενθυμώνται το κίνημα όπερ εγένετο τελευταίως εν Aγγλία ίνα αποδοθώσιν εις την Eλλάδα αι αρχαιότητες ας προ 80 ετών ο λόρδος Έλγιν, πρέσβυς της Aγγλίας παρά τη Y. Πύλη, ήρπασεν ―ίνα τας προφυλάξη δήθεν― εκ της Aκροπόλεως.