Με γεμάτες τις βαλίτσες του και με συνοδεία πλήθους Γάλλους επιχειρηματιών έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στις 7 Σεπτεμβρίου για να κλείσει deal δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει και ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα της έλευσης Μακρόν, σε πιο ουσιαστικά ζητήματα. Όπως οι σημαντικές γαλλικές επενδύσεις.
Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι η επίσκεψή του κάθε άλλο παρά “εθιμοτυπική” θα είναι και η επισφράγιση της παραδοσιακής ελληνογαλλικής φιλίας “και συμμαχίας” θα συνοδευθεί από ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα.
Ο Κατρούγκαλος σήμερα στο Παρίσι
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την ηγεσία του γαλλικού ΣΕΒ και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς επίσης και με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Γαλλία (Κορρές κ.α).
Το γαλλικό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό, που έχει στο παρελθόν αποτελέσει “λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ” κατά τον αποκρατικοποιήσεων...), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, την ενέργεια και τις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα-και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσης τους. Να σημειωθεί ότι θετικό υπόβαθρο, εκτιμάται ότι αποτελεί ή ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με την γαλλική ΤΟΤΑL. Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα, είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίον η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία.
Έντονο (και συγκεκριμένο, από την Societe General ) ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές νύξεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Φυσικά, οι αμυντικές προμήθειες, ενδιαφέρουν πάντα την Γαλλία και η ελληνογαλλική συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα είναι μακρόχρονη και σημαντική, από οικονομικής άποψης για την γαλλική πολεμική βιομηχανία, και σίγουρα θα εξετασθούν στην διάρκεια των εδώ επαφών υπουργών και επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν. Αλλά η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η εκ των πραγμάτων περιστολή των αμυντικών δαπανών, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον) για τους Γάλλους ενδιαφερόμενους.
Επιχειρήσεις και κυβέρνηση
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μιλάει... απενοχοποιημένα για την ανάγκη επενδύσεων, οι οποίες και θ’ αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία παρά τις κυβερνητικές... βεβαιότητες δεν έχει ακόμη εμφανισθεί.
Το ζητούμενο είναι, αν η κυβέρνηση και ιδίως πολύ... συγκεκριμένοι υπουργοί της, θα είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να ακολουθήσουν την στροφή του κ. Τσίπρα στην ελεύθερη αγορά και τις επενδύσεις (τις οποίες ως αντιπολίτευση αλλά και στην διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής θητείας δαιμονοποιούσαν και... προειδοποιούσαν να μην τολμήσουν να έρθουν στην Ελλάδα!) και το κατά πόσο ο πρωθυπουργός εννοεί και είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα όσα... εξαγγέλλει σχετικά με τις επενδύσεις!
Στελέχη της αντιπολίτευσης που παρακολουθούν τα σχετικά “ανοίγματα” του κ. Τσίπρα, σημείωναν με σημασία ότι το “Ελληνικό” δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς αν είναι χώρος του παλαιού αεροδρομίου ή η...Πομπηία της Ελλάδος (με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει η ήδη συμφωνηθείσα επένδυση), οι περιπέτειες της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές δεν έχουν ακόμη τελειώσει...
Οι συναντήσεις Μακρόν στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες της γαλλικής αποστολής αποστολή θα έχουν μπαράζ συναντήσεων με ‘Ελληνες επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων τους κ.κ. Δ. Κοπελούζο, Β. Μυτιληναίο, Μ. Σκλαβενίτη, Ι. Παπαδόπουλο, Γ. Κορρέ, Γ. Βαρδινογιάννη, Κ. Αγγελόπουλο, Δ. Δασκαλόπουλο, Θ. Βενιαμήν, Στ. Τσοτσωρό και Ευ. Βασιλάκη.