Υπάρχουν τροφές που βλάπτουν τα δόντια, τροφές που προστατεύουν την καρδιά, τροφές που αδυνατίζουν και άλλες που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Η διατροφή που επιλέγουμε μπορεί γενικώς να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πνευματική μας λειτουργία.
Στο πλαίσιο μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NeuroImage, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι κατάφεραν να εντοπίσουν μια ομάδα τροφών που ωφελεί σημαντικά τη γνωστική απόδοση –την εξυπνάδα δηλαδή– και να περιγράψουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συμβαίνει αυτό.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) συνδέονται με την ευφυΐα και η σχέση αυτή καθοδηγείται από την επίδραση των λιπαρών στην οργάνωση του δικτύου προσοχής και συγκέντρωσης του εγκεφάλου.
Προϊόντα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα εξής:
– ελιές & ελαιόλαδο
– ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, μακαδάμια) & βούτυρα από ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστικοβούτυρο)
– λάδι κανόλα
– αβοκάντο
– σουσάμι
– πασατέμπος
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο έπειτα από αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 99 υγιείς ενήλικες, μελετώντας τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους, τα ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας και τα αποτελέσματα ενός τεστ γενικής ευφυΐας.
«Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η διατροφή ώστε να υποστηριχθούν οι γνωστικές επιδόσεις και να μελετήσουμε με ποιους τρόπους επηρεάζει η διατροφή τη λειτουργική οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άρον Μπάρμπεϊ.
Παλαιότερα ευρήματα σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής –η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα– για τον εγκέφαλο αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα μελέτη.
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν στον εγκέφαλο ένα δίκτυο (dorsal attention network) που παίζει ρόλο-κλειδί στη συγκέντρωση και στην επίλυση προβλημάτων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ευφυΐα εξαρτάται από το πόσο καλά είναι οργανωμένο αυτό το δίκτυο. Στη συνέχεια, μελετώντας την επίδραση των λιπαρών στο εν λόγω δίκτυο, αποδείχτηκε ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά (σε σύγκριση με τα βλαβερά κορεσμένα) συνδέονται με καλύτερη οργάνωση του δικτύου και με καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας.
Ο Μπάρμπεϊ ευελπιστεί πως τα ευρήματα της ομάδας του θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στη γνωστική λειτουργία. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι να πραγματοποιηθεί δοκιμή στην οποία θα χορηγηθούν για ένα διάστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ώστε να διαπιστωθεί αν θα επιφέρουν αλλαγές στην οργάνωση του εγκεφάλου και τις πνευματικές επιδόσεις.
onmed.gr