Τα τελευταία ζητήματα που προκαλούν τριβές είναι το λοκάουτ και οι ομαδικές απολύσεις, καθώς το Ταμείο ζητεί να μην υπάρχει η έγκριση από το κράτος, παρά μόνον η υποχρέωση της προειδοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων. Παράλληλα οι δύο πλευρές συζητούν πώς θα εφαρμοστεί η περικοπή σε δύο φάσεις των συντάξεων τη διετία 2019-2020
Παρά τις διαφορές που απομένουν, πηγές των Θεσμών, επιμένουν ότι «το πακέτο έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα» και δεν θεωρούν πιθανό να προκύψει κάποια σοβαρή εμπλοκή που θα ανατρέψει πλήρως την πορεία προς την τεχνική συμφωνία.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη διετία 2019-2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τις 8.636 ευρώ στην περιοχή των 6.000 ευρώ μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα χαμηλόμισθων και συνταξιούχων ως 700 ευρώ το χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το 2016 ότι θα παραιτηθεί αν κοπεί το αφορολόγητο ενώ στις 26 Ιανουαρίου είχε πει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων το 2019 «ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».
Παράλληλα το κούρεμα των συντάξεων θα πλήξει σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ενημέρωση που έκαναν οι κ.κ. Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ την Πέμπτη. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας ούτε στην αυγή της επόμενης δεκαετίας καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα πλεονασμάτων 3,5% τουλάχιστον ως το 2021 με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το θέμα της ΔΕΗ είναι κι αυτό κλεισμένο. Το 17% θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ για το νέο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα απαιτηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Αποστάσεις από τους χειρισμούς στο θέμα των ενεργειακών φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κρατά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος για την ώρα δεν εκφράζεται δημόσια.
Σε αντίθεση με τα μέτρα που είναι βέβαια και θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει», τα αντίμετρα εκτός από αβέβαια είναι κατώτερα των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση και δεν αφορούν άμεσα όσους θα πληγούν από τα μέτρα. Θα ισχύουν από το 2019 μόνο αν η χώρα πιάσει και διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα αντίμετρα θα μπορούσαν να υπάρχουν μέτρα όπως τα εξής:
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 250-300 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% της βεβαίωσης του φόρου.
-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα
- Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%
-200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου
-Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ
-Πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά – 150 εκατ. ευρώ
-400-450 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 1ο και 2ο τέκνο
-Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
-400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη – απασχόληση και βασικές υποδομές.
Πλέον επιβεβαιώνεται η μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, αλλά στο πακέτο των αντίμετρων προωθείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.
Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τελικώς και τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα, στο 26%.
Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται να κλείνει στο 3,5% για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2021.