Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ποιές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής;

Με αφορμή το διπλωματικό «πόλεμο» που ξέσπασε στον Περσικό Κόλπο μεταξύ του Κατάρ και επτά χωρών, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις δέκα πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής:
  10. ΙΡΑΝ
ΑΕΠ: 13,2000 δολάρια 

Πληθυσμός: 79,11 εκατομμύρια 

Είναι η 17η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία στον κόσμο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, ενώ κατατάσσεται στην 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
 9. ΛΙΒΑΝΟΣ
ΑΕΠ: 15,700 δολάρια 

Πληθυσμός: 6,039 εκατομμύρια 

Στον Λίβανο διαθέτει αναπτυσσόμενη οικονομία, στην οποία ο τουρισμός και ο τραπεζικός τομέας συμβάλλουν στο 6,3-75% του ΑΕΠ, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας.
 8. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΑΕΠ: 24,500 δολάρια 

Πληθυσμός: 31,5 εκατομμύρια 

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στο πετρέλαιο, από το οποίο προέρχεται περίπου το 75% των εσόδων του προϋπολογισμού και το 90% των εξαγωγών. 

7. ΟΜΑΝ
ΑΕΠ: 26,900 δολάρια

Πληθυσμός: 4,4 εκατομμύρια

Οι κάτοικοι του Ομάν έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής, παρόλο που το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο με τα περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Άλλες πηγές εθνικού εισοδήματος, η γεωργία και η τοπική βιομηχανία, είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με το πετρέλαιο και αποτελούν λιγότερο από το 1% των εθνικών εξαγωγών. 
 
 6. ΜΠΑΧΡΕΙΝ
ΑΕΠ: 27,900 δολάρια

Πληθυσμός: 1,37 εκατομμύρια

Το Μπαχρέιν έχει την πρώτη μεταπετρελαϊκή οικονομία στον Περσικό Κόλπο, ενώ από τα τέλη του 20ου αιώνα, έχει επενδύσει στους τομείς της τραπεζικής και του τουρισμού. 
 5. ΚΥΠΡΟΣ
ΑΕΠ: 29,400 δολάρια

Πληθυσμός: 1,16 εκατομμύρια

Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται κυρίως απο τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και τα ακίνητα. Ο σημαντικότερος τομέας που συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας είναι ο τομέας των υπηρεσιών που συμβάλλει στο 81,1%, οι βιομηχανίες (16,5%) και η γεωργία (2,4%). 
 4. ΙΣΡΑΗΛ
ΑΕΠ: 31,400 δολάρια

Πληθυσμός: 8,38 εκατομμύρια

Βρίσκεται στην 17η θέση μεταξύ των πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με την IMD, ενώ αποτελεί κυρίαρχο τουριστικό προορισμό λόγω των ισλαμικών αξιών, με πάνω από 3,45 εκατομμύρια ξένους τουρίστες ετησίως. 
 3. ΚΟΥΒΕΙΤ
ΑΕΠ: 42,200 δολάρια

Πληθυσμός: 3,82 εκατομμύρια

Το Κουβέιτ είναι η μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο και το τέταρτο πιο εύπορο έθνος στη Μέση Ανατολή, ενώ το νόμισμά της, το δηνάριο, είναι το πολυτιμότερο παγκοσμίως, γεγονός που της επιτρέπει να έχει μεγάλα πλεονάσματα. 
 2. ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
ΑΕΠ: 48,800 δολάρια

Πληθυσμός: 9,15 εκατομμύρια

H χώρα φορολογεί τόσο πολύ τις επιχειρήσεις και τις πετρελαϊκές εταιρείες που το εισόδημα των κατοίκων είναι αφορολόγητο, ενώ σε αντίθεσή με τους γείτονές της, η χώρα στηρίζει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. 
  1. ΚΑΤΑΡ
ΑΕΠ: 104,300 δολάρια

Πληθυσμός: 2,23 εκατομμύρια

Το Κατάρ είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου που παράγει και πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ένας στους επτά κατοίκους της είναι εκατομμυριούχος και 9 στους 10 εργαζόμενους σε χειρωνακτικές δουλειές (κατασκευές, υπηρετικό προσωπικό κ.ά.) είναι ξένοι με πολύ χαμηλές αμοιβές. Οι κάτοικοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο Λονδίνο και σε club πεντάστερων  

Tags
Back to top button