Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ποια νόσο μεταδίδουν τα σκυλιά και απαγορεύονται στην Ανταρκτική;

Οι σκύλοι που οδηγούν έλκηθρα στο χιόνι είναι μια γνώριμη εικόνα. Η επιτυχία που είχε η χρησιμοποίηση έλκηθρων με σκύλους στην εξερεύνηση της Αρκτικής, ώθησε τους εξερευνητές να σκεφτούν πως ο ίδιο θα γινόταν και στην Ανταρκτική.

Πράγματι, ο Roald Amusden χρησιμοποίησε 97 σκύλους το 1911, στην αποστολή κατάκτησης του Νότιου Πόλου. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την Γροιλανδία. Οι σκύλοι βοήθησαν πολύ στις μετακινήσεις αλλά και στην πορεία προς τις αποθήκες όπου βρίσκονταν τρόφιμα και άλλος εξοπλισμός.

Κατά την πορεία όμως της αποστολής, τα μέλη της αποστολής σκότωσαν αρκετούς σκύλους ώστε να τραφούν οι ίδιοι αλλά και τα υπόλοιπα σκυλιά.

Και μεταγενέστερες αποστολές χρησιμοποίησαν σκύλους. Ακόμα και μετά την εμφάνιση των μηχανοκίνητων έλκηθρων. Οι Νορβηγοί την δεκαετία του 1950, πήραν μαζί τους στην Ανταρκτική 42 Χάσκι από την Γροιλανδία, τα οποία παρέμειναν στην παγωμένη ήπειρο και μάλιστα αναπαράχθηκαν. Από τότε, τα Χάσκι ήταν μέρος του πληθυσμού της Ανταρκτικής.

Ωστόσο, το 1991 υπογράφτηκε στην Μαδρίτη το «Πρωτόκολλο συμφωνίας για την Περιβαλλοντική Προστασία της Ανταρκτικής».

Σύμφωνα με το άρθρο 15, όλα τα μη γηγενή είδη εκτός του ανθρώπου απαγορεύονται στην Ανταρκτική, κάτι που σημαίνει πως οι σκύλοι θα έπρεπε να φύγουν και να μην εμφανιστούν ξανά στον Νότιο Πόλο. Ο λόγος;

Γιατί οι σκύλοι θα μπορούσαν να μεταδώσουν ασθένειες στις φώκιες, όπως την νόσο του Καρέ.

 

Tags
Back to top button