Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής της καφεΐνης;

Αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων είναι η κατανάλωση καφέ. Ποια πλεονεκτήματα έχει ωστόσο η διακοπή της καφεΐνης στην ανθρώπινη υγεία; Πιο κάτω, η Gina Harney, μας αφηγείται τη δική της ιστορία, σύμφωνα με το Wikihealth.

Ποια οφέλη μπορεί να δει κάποιος στην υγεία του αν διακόψει την καφεΐνη;

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που διέκοψα την καφεΐνη. Από το πανεπιστήμιο, η καφεΐνη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, γιατί έπρεπε να έχω δύναμη και ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας. Έκανα το πρωί 3-4 μαθήματα στο πανεπιστήμιο, μετά διάβαζα στη βιβλιοθήκη, το απόγευμα έκανα μαθήματα χορού και αργά το απόγευμα έπιναν έναν τελευταίο καφέ με τους φίλους μου στην καφετέρια. Είχα φτάσει να καταναλώνω 16 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα ότι αυτή η συνήθεια μου, δεν ήταν καλή για την υγεία μου και άρχισα σταδιακά να μειώνω την καφεΐνη που κατανάλωνα. Περιορίστηκα στα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα. Ένα το πρωί και ένα το απόγευμα μαζί με το σνακ μου, ώσπου τελικά διέκοψα και τον απογευματινό καφέ γιατί συνειδητοποίησα ότι πλέον διατάρασσε τον ύπνο μου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέδριο για την Υγεία

Συγκεκριμένα, παρόλο που πάντα μου άρεσε ο καφές, υπέφερα από άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό ξεκίνησε από τότε που ήμουν στο πανεπιστήμιο και μάλιστα στα χειρότερα μου είχα μέχρι και τρεις κρίσεις πανικού την εβδομάδα. Με συγκεκριμένη διαχείριση, σιγά σιγά μειώθηκαν, όμως, πριν από δυο περίπου χρόνια τα συμπτώματα μου άρχισαν να εμφανίζονται ξανά, γιατί επρόκειτο να κάνω μια χειρουργική επέμβαση. Το άγχος μου ήταν έντονο, ήμουν νευρική για την επερχόμενη χειρουργική επέμβαση και έτσι περιόρισα την κατανάλωση καφέ σε 1 φλιτζάνι την ημέρα. Τότε παρατήρησα ότι κάθε φορά που έπινα καφέ, το άγχος μου επιδεινωνόταν και ο καρδιακός μου ρυθμός αυξανόταν, δεν ένιωθα συγκεντρωμένη και διακατεχόμουν από ένα έντονο αίσθημα κόπωσης. Μια μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, αποφάσισα να παραλείψω τον πρωινό μου καφέ. Έπαιρνα αρκετά χάπια για τον πόνο και σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να διακόψω εντελώς την καφεΐνη και κάπως έτσι άφησα πίσω μου αυτή την συνήθεια.

Δύο χρόνια αργότερα, τα επίπεδα της ενέργειας μου είναι πολύ υψηλότερα, το άγχος μου έχει μειωθεί και δεν μου λείπει καθόλου πλέον η καφεΐνη. Έχω διαπιστώσει ότι από τότε που σταμάτησα να καταναλώνω καφεΐνη είμαι πιο συγκεντρωμένη, όταν ξυπνώ το πρωί δεν νιώθω κόπωση και το άγχος μου είναι ελάχιστο.

Πλέον, τον πρωινό μου καφέ τον έχω αντικαταστήσει με άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως:

Μικρούτσικος: Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του - Βρέθηκε μικρόβιο στον πνεύμονα

(α) Καφές χωρίς καφεΐνη

(β) Τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη, όπως αιγυπτιακή γλυκόριζα, τσάι λεμονιού, τσάι κανέλας και βανίλιας κλπ. Διαβάστε την ετικέτα πριν αγοράσετε ένα τσάι ή ζητήστε από τον υπάλληλο της καφετέριας τσάι χωρίς καφεΐνη.

(γ) Μείγμα μανιταριού με κακάο, το οποίο, παρόλο που ακούγεται περίεργο, έχει υπέροχη γεύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

(δ) Detox Drink, που αποτελεί το βασικό μου πρωινό ρόφημα, το οποίο ενισχύει παράλληλα τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη

Συμπερασματικά

Η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να:

Μειώσει το άγχος και τη νευρικότητα
Βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία
Αποτρέψει το αίσθημα της κόπωσης
Καταπολεμήσει την αυπνία

Tags
Back to top button