Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, 5.000 καρκινοπαθείς ετησίως απευθύνονται για PET CT στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κόστος μόλις 200-300 ευρώ. «Το νοσοκομείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία διαθέτει σε λειτουργία τρία PET/CT σε ολοήμερη λειτουργία και μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Στη τελευταία έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ έγινε καταγραφή των δυνατοτήτων του ΕΣΥ για την εξέταση PET/CT Scan. Όπως φαίνεται, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο τέσσερα τέτοια μηχανήματα για τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που πρέπει να υποβληθούν σε αυτήν την εξέταση. Το μηχάνημα βέβαια υπάρχει σε όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα αλλά αυτό δεν εμποδίζει 5.000 Έλληνες ασθενείς με καρκίνο να πάνε στην Τουρκία και την Βουλγαρία για να υποβληθούν στην εξέταση!
Τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, Θεαγένειο, «Ευαγγελισμός» και «Μεταξά» είναι τα τέσσερα που διαθέτουν το μηχάνημα αυτό αλλά όπως σχολιάζουν από την ΠΟΕΔΗΝ «εάν είναι δυνατόν να διαθέτουν PET CT μόνο τέσσερα νοσοκομεία της χώρας. Να χρειάζονται ολόκληρο ταξίδι να κάνουν την εξέταση. Οι λίστες αναμονής για την εξέταση ξεπερνούν τον ενάμιση μήνα. Όταν γίνεται η εξέταση, έχει ήδη εξελιχθεί ο καρκίνος». Και σχολιάζουν: «Είναι δυνατόν να μη διαθέτουν PET CT τα ογκολογικά νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;».
Η εξέταση κοστίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, 1.500 ευρώ για τον ασθενή χωρίς παραπεμπτικό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν PET/CT γίνεται δωρεάν. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.
Μόνο μια εταιρία στο Λαύριο παράγει το ραδιοφάρμακο για τη συγκεκριμένη εξέταση. Αποκλειστικότητα. Μονοπώλιο. Δεν φρόντισε ο δημόσιος τομέας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να επενδύσει σε αγορά Μονάδας Παραγωγής Κυκλότρου που στοιχίζει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να παράγουν το ραδιοφάρμακο. Να κρέμεται η τύχη των καρκινοπαθών από μια εταιρία, για μια επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ», σχολιάζουν από την ΠΟΕΔΗΝ.
Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ψάχνει χρηματοδότηση για την αγορά μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου ώστε να μειώσει το κόστος της εξέτασης με τον τομογράφο PET/CT.