Επιδρομές του Ισραήλ στην Τύρο του Λιβάνου-Αναφορές για 7 νεκρούς (Βίντεο)
Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στα νότια του Λιβάνου έχουν αφήσει πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε περισσότερες από δώδεκα συνοριακές πόλεις και χωριά, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες. Πολλές από αυτές τις περιοχές, κατοικημένες εδώ και πάνω από δύο αιώνες, έχουν πλέον μετατραπεί σε διάσπαρτους κρατήρες.
Οι πόλεις που επλήγησαν περιλαμβάνουν περιοχές από την Κφαρκελά στη νοτιοανατολική πλευρά του Λιβάνου μέχρι τη μικρή πόλη Λαμπουνέ στα δυτικά, περνώντας από βάση που χρησιμοποιείται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Ο δήμαρχος της Μεΐς αλ-Τζαμπάλ, Αμπντουλμονέμ Σουκεΐρ, περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας: «Υπήρχαν όμορφα παλιά σπίτια, εκατοντάδων ετών. Χιλιάδες οβίδες έχουν πλήξει την πόλη, ενώ εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί».
Αναλυτικές συγκρίσεις δορυφορικών εικόνων του Οκτωβρίου 2023 με αυτές του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2024 αποκαλύπτουν εκτεταμένες ζημιές σε πολλά χωριά, που βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες και υπερίπτανται του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή τον τελευταίο μήνα και οι στρατιώτες του έχουν εισβάλει σε πολλές περιοχές κατά μήκος της ορεινής μεθορίου με τον Λίβανο, εμπλεκόμενοι σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Λιβάνου, που παρακολουθεί τόσο τα θύματα όσο και τις επιθέσεις, τα 14 χωριά που εξετάστηκαν από το Reuters έχουν υποστεί συνολικά 3.809 επιθέσεις από το Ισραήλ το τελευταίο έτος. Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει σχετικά με την έκταση των καταστροφών, αλλά ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι η χώρα του έχει πλήξει πάνω από 3.200 στόχους στο νότιο Λίβανο. Ο Χάγκαρι επεσήμανε ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται επειδή η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τις πόλεις αυτές σε «οχυρωμένες περιοχές μάχης», αποθηκεύοντας όπλα και εκρηκτικά. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ και οι κάτοικοι των περιοχών αρνούνται ότι χρησιμοποιούνται πολιτικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς.
Μια πηγή κοντά στις επιχειρησιακές δυνάμεις του Ισραήλ εξήγησε ότι οι στρατιώτες επικεντρώνονται σε χωριά που βρίσκονται σε στρατηγικές θέσεις, όπως το Μχαϊμπίμπ, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη ελευθερία κίνησης. Όπως ανέφερε: «Αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα χωριά στοχεύονται τόσο έντονα».
Στην περιοχή της Κφαρκελά, οι εικόνες δείχνουν μια σειρά από λευκές κηλίδες κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, που πριν από έναν χρόνο ήταν γεμάτος σπίτια και βλάστηση, υποδεικνύοντας την πλήρη καταστροφή των οικιών. Στη Μεΐς αλ-Τζαμπάλ, ένα ολόκληρο τετράγωνο κοντά στο κέντρο της πόλης έχει ισοπεδωθεί σε έκταση 150x400 μέτρα.
Δορυφορική εικόνα δείχνει το Γιαρούν μετά την καταστροφή, εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στο Λίβανο 23 Οκτωβρίου 2024 - Πηγή: Reuters
Η καταστροφή έχει προκαλέσει εκτοπισμό πληθυσμών, με την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναφέρει ότι πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από 2.600 έχουν σκοτωθεί, η πλειοψηφία τους τον τελευταίο μήνα.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Jon Alterman δήλωσε ότι το Ισραήλ εκτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης, επιδιώκοντας παράλληλα να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές υποδομές της οργάνωσης.