
Από την ημέρα της ανάληψης των Προεδρικών καθηκόντων του Τράμπ στις ΗΠΑ και εντεύθεν, είναι αλήθεια ότι ο πλανήτης βιώνει πρωτόγνωρες μεταβολές στις εδώ και πολλά χρόνια παγιωμένες Διεθνείς σχέσεις.
"Κινούμενη άμμος" έγιναν οι Διεθνείς σχέσεις
Έτσι για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας περνούν σε μια φάση "νέας Γιάλτας", με τις δύο υπερδυνάμεις να μοιράζουν εκ νέου σφαίρες επιρροής παγκοσμίως.
Παράλληλα η Ευρώπη βιώνει εξάφθαλμη απαξίωση από τις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβάλλει οικονομικούς δασμούς σε ΕΕ-Μ.Βρετανία αλλά και σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο, κηρύσσοντας ουσιαστικά παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Σα να μην αρκούσαν τα παραπάνω, οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να απαγκιστρωθούν στρατιωτικά από την Ευρώπη, μη εγγυόμενες πλέον την ασφάλειά τους έναντι της Ρωσίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τις χώρες της ΕΕ.
Για την Ελλάδα, ο αντίκτυπος των παραπάνω μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο, αφού οι εξελίξεις ευνοούν την Τουρκία , η οποία επιχειρεί να "πουλήσει" στους Ευρωπαίους, την στρατηγική θέση της, την αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία και τις μεγάλες σε μέγεθος ένοπλες δυνάμεις της, προκειμένου να αποκομίσει γενναία ανταλλάγματα.
Μεταξύ βέβαια των ανταλλαγμάτων που θα ζητήσει είναι η δίψα της για θαλάσσια επέκταση στη βάση του παράνομου ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" , η οποία "ακουμπάει" Ελλάδα και Κύπρο.
Για να το πετύχει αυτό ο Ερντογάν πλευρίζει χώρες με συμφέροντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου- Β. Αφρικής και Μ.Ανατολής, μεταξύ των οποίων συγκαταλλέγεται η Ιταλία.
Η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΑΜ στην Τουρκία
Σύμφωνα με ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto ταξίδεψε στην Άγκυρα τη Δευτέρα για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με Τούρκους ηγέτες, με επίκεντρο την περιφερειακή ασφάλεια, την αμυντική συνεργασία και την κοινή κατασκευή drone.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται πριν από την προγραμματισμένη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής στη Ρώμη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου και αντανακλά την προσπάθεια της Ιταλίας να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία.
Ο Ιταλός υπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Άμυνας Yaşar Güler και τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan για να αντιμετωπίσουν επείγουσες διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας έντονα στα hotspots της διευρυμένης Μεσογείου και στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.
Προς τι η αγάπη;
Το ταξίδι υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη της Ιταλίας να ενισχύσει τους στρατηγικούς δεσμούς με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, καθώς οι εντάσεις φουντώνουν σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής κατάστασης, της αυξανόμενης αστάθειας στον Λίβανο, των θαλάσσιων απειλών στην Ερυθρά Θάλασσα, του συντονισμού στο ΝΑΤΟ για τις στρατηγικές αποκλιμάκωσης, και του εύθραυστου πολιτικού τοπίου της Λιβύης.
Την Τρίτη, οι ιταλικές αρχές εξάρθρωσαν ένα εγκληματικό δίκτυο που διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας.
Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Cosenza, Catania και Catanzaro, καθώς και σε Αλβανία, Γερμανία, Ομάν και Τουρκία, σηματοδοτώντας μια σημαντική διεθνή επιχείρηση.
Η Άγκυρα γίνεται όλο και πιο σημαντική σε διάφορες περιφερειακές και διεθνείς ισορροπίες ισχύος.
Είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση πολύπλοκων κρίσεων όπως ο πόλεμος στη Γάζα και η εύθραυστη σταθερότητα στη Συρία.
Σε στρατηγική τοποθεσία, η Tουρκία είναι επίσης βασικός παράγοντας στη δυναμική της Μαύρης Θάλασσας και στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων.
Πέρα από την άμεση γειτονιά της, έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στην Αφρική και δυνητικά συμμετέχει σε διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Συνεργασία Ιταλικών και Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
«Με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητήσαμε για την άμυνα και την αποτροπή του ΝΑΤΟ, την ευρωπαϊκή ήπειρο και την πιθανή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», είπε ο Crosetto.
"Είχαμε μια πολύτιμη ευκαιρία να εμβαθύνουμε τις συζητήσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον Τούρκο ομόλογό μου Yaşar Güler. Μοιραστήκαμε την ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη κρίση, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις καταστάσεις στη Συρία και την Αφρική", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.
Τον περασμένο μήνα, η Ιταλική αμυντική εταιρεία "Leonardo" και η Τουρκική "Baykar" υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για τη συμπαραγωγή drones όπως το Akinci και το TB2, με επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 σε τοποθεσίες και στις δύο χώρες.
«Η υπογραφή της συμφωνίας με την Baykar αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς μια καινοτόμο και σταθερή συνεργασία μεταξύ δύο κορυφαίων παικτών στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Crosetto.
Εάν διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί, η σύνοδος κορυφής της Ρώμης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή για διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, της περιφερειακής διπλωματίας και του στρατηγικού συντονισμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως, η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας προορίζεται να γίνει ολοένα και πιο κεντρική», δήλωσε ο Crosetto.
Επαγρύπνηση από την Ελλάδα
Το σφιχραγκάλιασμα Ιταλίας-Τουρκίας προκαλεί τον πονοκέφαλο και την εγρήγορση της Αθήνας, αφού η Ιταλία παίζει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις , ιδίως σε οικονομικό επίπεδο στη Λιβύη, όπως και η Τουρκία, η οποία πρωταγωνιστεί σε στρατιωτικό ρόλο στην εν λόγω χώρα της Αφρικής.
Κατά την άποψή μας, υπάρχει κίνδυνος ο Ερντογάν να "πλευρίσει" την Μελόνι. προκειμένου στη βάση win-win να την πείσει να ασπαστεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με αντάλλαγμα την από κοινού διενέργεια εξορύξεων φυσικού αερίου σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην Λιβυκή ΑΟΖ, πλήττοντας έτσι τα Εθνικά μας συμφέροντα.