Σάλος είχε προκληθεί το προηγούμενο διάστημα από τη φαεινή ιδέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να ορίσει πρεσβευτή καλής θελήσεως, όσον αφορά τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες (NCD), τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ακολούθως, ο ΠΟΥ απέσυρε το διορισμό αυτό για να αποφύγει περισσότερες αντιδράσεις.
Για την ιστορία, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε του αφρο-κεντρικού κινήματος που ανέτρεψε το μειοψηφικό καθεστώς των λευκών αποίκων, εγκαθιδρύοντας μια «μαύρη» κυβέρνηση. Το κράτος της Ροδεσίας, όπως λεγόταν πριν την άνοδο του Ρ.Μουγκάμπε στην εξουσία... είχε μόλις αφεθεί από τον αποικιακό έλεγχο της Μ.Βρετανίας, ενώ η ίδια αρνείτο να δεχθεί πίσω στη μητροπολιτική χώρα τους άποικούς της.
Έτσι, οι λευκοί άποικοι συνέχισαν τη διακυβέρνηση οι ίδιοι, μετατρέποντας τη Ροδεσία σε σιτοβολώνα ολόκληρης της Αφρικής και οικονομική δύναμη. Μάλιστα, στο στράτευμα τη υπηρετούσε και μεγάλος αριθμός έγχρωμων.
Το αποτέλεσμα γνωστό. Η Ροδεσία έπεσε, με την εξουσία να περνάει στα χέρια των ιθαγενών Αφρικανών και τη χώρα σήμερα να... μην μπορεί να καλύψει τη διατροφή της ιδίας. Μάλιστα, όσοι λευκοί δεν κατέφυγαν στη Ν.Αφρική υπέστησαν μαζικές εκτελέσεις και σφαγές.
Με ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ, απέσυρε τον διορισμό του 93χρονου ηγέτη, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε δεκάδες σκάνδαλα, οικονομικής και άλλης φύσης.
Στην ανάρτησή του, ο Αντχανόμ τόνισε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση σκεπτόμενος «το συμφέρον του οργανισμού».
Ο διορισμός του Μουγκάμπε στη θέση του πρεσβευτή καλής θέλησης για μη μεταδιδόμενες ασθένειες στον διεθνή οργανισμό, άφησε «άφωνη» εχθές την διεθνή κοινότητα, δεδομένου ότι ο 93χρονος έχει θεωρείται από πολλούς ως ο κύριος υπεύθυνος για την άθλια κατάσταση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα του.
Σύμφωνα με καταγγελίες διεθνών οργανισμών, η ελεεινή κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας έχει φτάσει σε επίπεδα «ανθρωπιστικής κρίσης», δεδομένου ότι η κατάρρευση της οικονομίας της χώρας (την οποία πολλοί χρεώνουν αποκλειστικά στον Μουγκάμπε) έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να στερούνται πλέον βασικά υλικά και φάρμακα.