Πυρά κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.
«Τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά «πιστεύω», τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους», κατέληξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Επανήλθε ο Κατρούγκαλος
«Ο κανόνας στην Ευρώπη είναι η ελευθερία των συγκεντρώσεων να προστατεύεται εκτός και αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι σχετικοί με τη δημόσια τάξη, οπότε νοείται η απαγόρευσή τους. Για αυτό το λόγο είδαμε στην ήπειρό μας, αλλού να επιτρέπεται μια ανάλογη συγκέντρωση όπως στη Γαλλία και αλλού να απαγορεύεται», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε ερώτηση αν παρόμοιο αίτημα από την Τουρκία προς τη χώρα μας θα ικανοποιηθεί, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «δεν έχουμε Τούρκους πολίτες στην Ελλάδα που να ψηφίζουν στο δημοψήφισμα, έχουμε μουσουλμάνους στην Θράκη, όπου όμως είναι Έλληνες πολίτες».Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κος Κατρούγκαλος τόνισε ότι, «είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία με πλήρη προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να κρατάμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της, με την προϋπόθεση, ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Για την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό δήλωσε ότι «αφορά όλη την ΕΕ όπως και ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πρόβλημα της Ευρώπης. Θέλω να ελπίζω ότι παρά την ρητορική που αναπτύσσεται τελευταία, δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία να πάψει να ισχύει». Και σημείωσε «ότι η συμφωνία είναι σημαντική για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν έλεγχο των ροών από την Τουρκία προς την ΕΕ».
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι, «η κυβέρνηση δεν βάζει ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ αντιλαμβανόμενη το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη. Λέμε όμως ότι οι θέσεις του δεν είναι απλώς ακραία νεοφιλελεύθερες, είναι παράλογες για αυτό το λόγο δεν δεχθήκαμε τις απαιτήσεις του, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα αντισταθμιστούν με άλλα αντίθετης κατεύθυνσης».
Πρώτο Πρόγραμμα