Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πιο φθηνό το ρεύμα μεσημέρι και μεσάνυχτα για τους καταναλωτές από αρχές του 2025

Οι μεσημεριανές και οι μεταμεσονύχτιες ώρες θα είναι οι πιο φθηνές στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας ώστε να μετακινήσει τις ώρες της κατανάλωσης σε ζώνες με πιο χαμηλές χρεώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτές τις μέρες μπαίνουν οι τελικές πινελιές του σχεδιασμού για το μικτό τιμολόγιο, οι οποίες συζητήθηκαν και χθες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και του ΔΕΔΔΗΕ ώστε το νέο περιβάλλον στο νυχτερινό τιμολόγιο να ξεκινήσει από την νέα χρονιά.

Αν και οι ώρες μένει να οριστικοποιηθούν από το υπουργείο χθες ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι η βασική σκέψη είναι το μεσημεριανό τιμολόγιο να καλύψει το διάστημα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και την νύχτα μετά τα μεσάνυχτα (πιθανώς μετά τη 1). Ο λόγος που επιλέγονται αυτές οι ώρες είναι γιατί τότε προσφέρονται οι χαμηλότερες τιμές της αγοράς αφού είναι οι ώρες που δουλεύουν στο φουλ τα φωτοβολταϊκά (το μεσημέρι) και οι ώρες μετά τα μεσάνυχτα που επίσης οι τιμές πέφτουν λόγω χαμηλής ζήτησης. Κατά τον υπουργό με τον προγραμματισμό αυτό και επειδή σε εκείνες τις ώρες, θα μετακινηθεί για λόγους χαμηλότερου κόστους η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, θα μπορούμε να έχουμε και πτώση των τιμών στην ακριβή ζώνη, που θα είναι οι υπόλοιπες ώρες.
 

 

Πότε τσιμπάνε οι τιμές

 

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση την σημερινή μέρα 11 Δεκεμβρίου, η χονδρεμπορική τιμή παρουσιάζει αύξηση σχεδόν κατά 20% και οι τιμές ανεβαίνουν προς τα πάνω στις 8 το πρωί με κόστος 276,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ακολούθως στις 6 το απόγευμα που φτάνουν τα 274 ευρώ και εκτινάσσονται στις 8 με το κόστος στα 331,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίθετα μεταξύ 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι η μέση τιμή διαμορφώνεται από 132 έως 151,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το αρχικό σενάριο το νυχτερινό τιμολόγιο να μεταφερθεί εξολοκλήρου τις μεσημεριανές ώρες εγκαταλείφθηκε από την άποψη ότι μπορεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού να μην βρίσκεται στο σπίτι ή να μην διαθέτει ηλεκτρικές συσκευές που να μπορεί να ελέγξει εξ αποστάσεως και να προγραμματίσει την λειτουργία τους. Ωστόσο το ΥΠΕΝ έχει την άποψη ότι το κοινό του μεσημεριού δεν είναι αμελητέο και ότι καλύπτεται από συνταξιούχους, κόσμο που φροντίζει μικρά παιδιά, ελεύθερους επαγγελματίες, άτομα με τηλεργασία κ.α.

Η ζωνική χρέωση θα επεκταθεί και τα Σαββατοκύριακα όπου λόγω επίσης χαμηλής ζήτησης στο ρεύμα η περίμετρος των φθηνότερων χρεώσεων μπορεί να είναι ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη από τις καθημερινές. Τις βραδινές ώρες τα τιμολόγια θα είναι πιο ακριβά όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα καθώς είναι οι ώρες που ρίχνουν ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα οι ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις

Πέραν των ανακοινώσεων για την μετακίνηση της κατανάλωσης σε ώρες με φθηνότερο ρεύμα, στο ΥΠΕΝ δουλεύουν και τα σενάρια για τις υπόλοιπες επιδοτήσεις στο ρεύμα. Εν αντιθέσει με τα νοικοκυριά για τα οποία το υπουργείο ανακοίνωσε την επιδότηση του 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα, με χρηματοδότηση από το φόρο που θα μπει στην ηλεκτροπαραγωγή, πιο σύνθετη εμφανίζεται η  εξίσωση για τους επαγγελματίες και την βιομηχανία.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν όπως τους οικιακούς χρήστες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωστόσο επανεξετάζεται το μοντέλο της λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων με βάση τον κανόνα του De minimis περί μικρών κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να επιλεγεί μια λύση λιγότερη γραφειοκρατική εφόσον είναι εφικτό.  Ο υπουργός υποστηρίζει ότι οι τελικές ανακοινώσεις είναι θέμα λίγων ημερών ή μιας εβδομάδας το πολύ με στόχο να είναι κοντά στις χρεώσεις του Νοεμβρίου.

Η αντίδραση των επαγγελματιών

Η καθυστέρηση σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των επαγγελματιών. Ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί απέστειλαν αυτές τις μέρες επιστολή στον κ.  Σκυλακάκη, τονίζοντας ότι αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία σε ποσοστό άνω του 70% χρησιμοποιούν παροχές με ισχύ άνω των 35 kWA. Η τιμή που αναμένεται να χρεωθούν αυτό το μήνα είναι κοντά στα 27 λεπτά.

Ως εκ τούτου, θεωρούν αναγκαία μια επιδότηση τουλάχιστον 10 λεπτών που θα οδηγήσει την τελική χρέωση στα 17 λεπτά. Όπως αναφέρουν ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το τι θα χρεωθεί μια επιχείρηση του κλάδου με παροχή Γ22 με συμφωνημένη ισχύ (από 35KVA έως 250 KVA) και με πάροχο τη ΔΕΗ για την κατανάλωση Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρουν η τιμή που θα χρεωθεί είναι 0,2533 ευρώ ανά κιλοβατώρα συν την χρέωση ισχύος (ανάλογα με την κατανάλωση και τις ώρες που έγινε) που ισούται με τελική τιμή περίπου 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς, η επιδότηση που κρίνεται αναγκαία για να καλύψει το κόστος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ ανά MWH έτσι ώστε η τιμή να είναι κοντά στα 0,17 ευρώ.

Tags
Back to top button