Οι δύο αθλητές στην πρώτη τους συμμετοχή στον θεσμό έφτασαν με καταπληκτικές εμφανίσεις κι έγραψαν ιστορία, καθώς είναι η πρώτη φορά σε ένα Βαλκανικό, όπου έρχονται δύο χρυσά στο σημαντικότερο αγώνισμα του πινγκ πονγκ. Επίσης, η Τόλιου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον θεσμό, ο οποίος άρχισε το μακρινό 1963!
Η Ελλάδα έκλεισε τη διοργάνωση με ακόμα δύο μετάλλια! Ο Αγγέλακης μαζί με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο πανηγύρισαν το ασημένιο στο διπλό ανδρών, ενώ η Ιωάννα Γερασιμάτου κι η Μαλαματένια Παπαδημητρίου ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο διπλό των γυναικών. Τα τέσσερα μετάλλια ήρθαν να προστεθούν στο ασημένιο που είχε κατακτήσει η Εθνική, με την ελληνική αποστολή να επιστρέφει στη χώρα μας με συνολικά πέντε!
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στη διοργάνωση συνολικά οκτώ αθλητές, μαζί με τους ομοσπονδιακούς προπονητές Κώστα Βατσακλή και Γιώργο Καρύτσα, πραγματοποιώντας μια ιστορική εμφάνιση. Στο Σεράγοβο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις για τρίτη φορά να πανηγυρίσει δύο χρυσά (προηγήθηκαν το 1991 και το 1993), φτάνοντας τις οκτώ πρωτιές σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα.
Η εντυπωσιακή πορεία του Αγγελάκη
Ο Αγγελάκης έχασε μόνο δύο σετ στην πορεία του! Στον τελικό νίκησε κατά κράτος τον Ρουμάνο, Ντράγκος Μπουγιόρ με 4-0 σετ (11-5, 11-9, 11-6, 11-5). Στα ημιτελικά, δεν είχε αφήσει περιθώρια στον Τούρκο, Ζιβέρ Γκουντούζ, τον οποίο νίκησε με 4-1 σετ (11-7, 11-5, 10-12, 11-5, 11-7). Πρόσθεσε έτσι το όνομά του δίπλα σε εκείνο ενός άλλου αμυντικού, του Ντανιέλ Τσιόκα, ο οποίος είχε την πρώτη θέση στο απλό ανδρών το 1993 (σε ελληνικό τελικό μάλιστα, με αντίπαλο τον Γιάννη Βλοτινό).
Στις δηλώσεις που έκανε τόνισε: «Με βοήθησε πολύ η πορεία του ταμπλό. Ήξερα ότι με τον Λεβάγιατς θα ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι, αυτόν φοβόμουνα. Από τη στιγμή που αποκλείστηκε νωρίς είπα στον εαυτό ότι ίσως δεν έχω ξανά τέτοια ευκαιρία για να πάρω το χρυσό μετάλλιο», δήλωσε ο Αγγελάκης και αφού εξέφρασε τη χαρά του και για τα δύο ακόμα μετάλλια σε διπλό και ομαδικό, συμπλήρωσε: «Δεν είχα κάνει κάτι σπουδαίο στην προετοιμασία μου, απλά πήγα μερικές ημέρες και στη Γερμανία. Δεν είχα καθόλου άγχος όμως, το είδα σαν αγώνες προετοιμασίας. Μέρα με τη μέρα έβρισκα καλύτερα τα χτυπήματά μου, ανέβαινα, όπως συνηθίζω και ήμουν σταθερός. Οι αντίπαλοι είχαν προβλήματα με την άμυνα κι εγώ χωρίς να εμφανίσω κάποιο φοβερό παιχνίδι, είχα σύστημα και μου έβγαιναν αυτά που έκανα».
Τόλιου: «Περήφανη για την ιστορική πρωτιά»
Η Τόλιου ήταν τρίτο φαβορί στο απλό γυναικών. Αφού πέρασε άνετα την προκριματική διαδικασία, γνώριζε ότι στο ταμπλό η αποστολή της θα ήταν πολύ δύσκολη. Εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό άνευ αγώνα, καθώς η Μέι Ρόζου δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στον ημιτελικό. Στον τελικό η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια συνάντησε μία άλλη πολύ αξιόλογη Ρουμάνα, την Τάνια Πλεάν (Νο 1).
Παρουσιάστηκε έτοιμη από κάθε άποψη και πήρε «εκδίκηση» για την ήττα στον ημιτελικό του ομαδικού. Μολονότι έχασε το προβάδισμα του 3-0 σετ και δέχτηκε την ισοφάριση, δεν έχασε ηρεμία και ρυθμό. Πήρε διαφορά από την αρχή (5-1 και 8-1), η Πλεάν μείωσε σε 8-5, όμως η ευκαιρία δεν γινόταν να χαθεί (11-9, 11-9, 13-11, 4-11, 9-11, 9-11, 11-6).
Στις δηλώσεις της, ανέφερε: «Δεν περίμενα ότι θα φτάσω το χρυσό. Στόχευα σε ένα μετάλλιο, αλλά δεν περίμενα την πρωτιά και είμαι χαρούμενη και περήφανη, που πέτυχα κάτι ιστορικό για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση», υπογράμμισε η Τόλιου μετά την απονομή και συνέχισε: «Δεν είχα κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και ένιωθα μία ανασφάλεια. Με βοήθησε ωστόσο, το γεγονός ότι παίξαμε πρώτα στο ομαδικό και βρήκα καλό ρυθμό άσχετα αν έχασα στις λεπτομέρειες κάποια παιχνίδια. Στο ταμπλό του απλού με ανέβασε πολύ ψυχολογικά η νίκη εναντίον της Γιόβκοβα. Είχα χάσει από τη Βουλγάρα στις τελευταίες 3-4 αναμετρήσεις μας αλλά χτες βρήκα τις λύσεις. Κάποιες φορές λόγω της άμυνας εγκλωβίζομαι στο παιχνίδι μου, αλλά πριν από αυτό το ματς συζητήσαμε πολύ με τον κύριο Καρύτσα για την τακτική. Έδειξα και ψυχραιμία και μπορώ να πω ότι από την αρχή μού βγήκε πολύ διαφιρετικά από τα προηγούμενα ματς με την ίδια αθλήτρια. Και σήμερα αφύ πέρασα χωρίς αγώνα την τραυματία Μέι Ρόζου τα έδωσα όλα σε έναν ακόμα αγώνα με την Πλεάν. Άρχισα ιδανικά και πήρα τα τρία πρώτα σετ. Μετά έβγαλε κι αυτή καλύτερη απόδοση κι εγώ κάπου δεν κράτησα την ίδια τακτική και αποσυντονίστηκα. Πηγαίνοντας στον πάγκο στο 3-3 τόνισα στον προπονητή μου ότι έχω κουραστεί πολύ, ωστόσο είπα ότι είναι το τελευταίο σετ και πρέπει να συνεχίσω με νύχια και με δόντια. Πράγματι μου βγήκε πολύ δυναμικό παιχνίδι, έκανα σωστές επιλογές στην επίθεση και δημιούργησα τη διαφορά, που με έφερε σε θέση ισχύος».
Τι έγινε στο διπλό ανδρών και γυναικών
Στο διπλό ανδρών οι Αγγελάκης / Κωνσταντινόπουλος μπήκαν δίχως αγώνα στον τελικό. Ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους, Ιμπραχίμ Γκουντούζ και Ζιβέρ Γκουντούζ, όμως ο πρώτος είχε τραυματισμό και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Ο τελικός, με τους Ρουμάνους, Ντράγκος Μπουγιόρ / Χόνορ Σοκς, ήταν συναρπαστικός. Το ελληνικό δίδυμο, το οποίο βρέθηκε πίσω με 2-0 σετ, κατάφερε να ισοφαρίσει, αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-2 (4-11, 8-11, 11-8, 12-10, 8-11), για οι αντίπαλοι είχαν την τελευταία μπαλιά στα πιο κρίσιμα σημεία.
Στο διπλό γυναικών οι Γερασιμάτου / Παπαδημητρίου είχαν πολύ δύσκολο ημιτελικό απέναντι στις Σέρβες, Ρέκα Μπέζεγκ / Ραντμίλα Τόμινιακ, ηττήθηκαν με 3-0 σετ (3-11, 6-11, 9-11), αλλά με δύο νίκες συνολικά κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. «Χάλκινες» ήταν κι οι Ρουμάνες, Τάνια Πλαϊάν / Μπιάνκα Μέι Ρόζου, οι οποίες ηττήθηκαν άνευ αγώνα στα ημιτελικά.