Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Πικροδάφνη: Το επικίνδυνο «μυστικό» της

Η πικροδάφνη είναι όμορφη όταν ανθίζει, με τα χρωματικά λουλούδια της, ωστόσο πρόκειται για ένα άκρως τοξικό φυτό, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσουμε.

Η επιστημονική της ονομασία είναι νήριο, αλλά όλοι την γνωρίζουν ως πικροδάφνη ή ροδοδάφνη. Φύεται παντού σε υγρές περιοχές στη Μεσόγειο, ωστόσο είναι ένα άκρως τοξικό φυτό, είτε είναι δροσερό είτε ξερό. Όλα τα μέρη της πικροδάφνης είναι τοξικά, εάν καταποθούν, ακόμα και το νερό του ανθοδοχείου, εφόσον τοποθετήσεις τα άνθη της μέσα σε αυτό.
Η τοξική δράση της, γνωστή και ως σφάκα, οφείλεται στη νηριίνη ή ολεανδρίνη, μια καρδιοτονωτική γλυκοσίδη ανάλογη της δακτυλίτιδας. Μέχρι και οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο της πικροδάφνης μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, για αυτό τα κλαδιά της δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως καυσόξυλα

Το φυτό είναι τοξικό γιατί προσπαθεί να προστατευτεί από τις επιθέσεις ζώων και εντόμων και αυτή η τοξικότητα είναι η φυσική του ασπίδα. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει ως απωθητικό εναντίον εντόμων, τρωκτικών και ερπετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γαλλία χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τη σκόνη από το φλοιό και το ξύλο της πικροδάφνης σαν ποντικοφάρμακο! Από την άλλη, τα τοπικά επιθέματα από θρυμματισμένα φύλλα πικροδάφνης και αλεύρι χρησιμοποιούνταν για την επούλωση πληγών, ενώ το έλαιο πικροδάφνης θεωρείται πως προκαλεί ανοσοδιέγερση.

Tags
Back to top button