Το σκοπιανό «ψευδομακεδονικό» κόμμα VMRO-DPMNE, που αποτελεί πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση στο κρατίδιο, έπειτα κι από την αδυναμία του να σχηματίσει κυβέρνηση, παρότι πρώτο· κατέθεσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Κατά τις δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ανέφερε πως η πρόταση μομφής κατά του Ντιμιτρόφ στηρίζεται σε αρκετούς λόγους και υπογράμμισε τρεις εξ αυτών:
Πρώτον, τη –σύμφωνα με το VMRO-DPMNE– «βιαστική και επιζήμια υπογραφή» της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας.
«Η αποφυγή κάθε συζήτησης για τη συμφωνία αυτή, τα ψεύδη ότι πρόκειται για σχέδιο συμφωνίας που μπορεί να βελτιωθεί με την συμμετοχή και της αντιπολίτευσης και η υπογραφή ενός τελικού κειμένου που δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά απλή αποδοχή των βουλγαρικών θέσεων» είναι, σύμφωνα με τον Μιλόσοσκι, ο πρώτος λόγος για την πρόταση μομφής κατά του Ντιμιτρόφ, τον οποίο το VMRO-DPMNE κατηγορεί ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.
Δεύτερον, την απόφαση του Ντιμιτρόφ να διακόψει την διαδικασία τοποθέτησης του πρώην βουλευτή του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, στη θέση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Σκοπίων στην ΕΕ.
Ο Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η διαδικασία τοποθέτησης του Νικόλοφσκι στη συγκεκριμένη θέση (σ.σ. ξεκίνησε επί της προηγούμενης κυβέρνησης) είχε περάσει όλα τα στάδια που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι, περιλαμβανομένης της απόσπασης της συναίνεσης των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών διέκοψε τη διαδικασία, χωρίς, σύμφωνα με τον Μιλόσοσκι, να επικαλεστεί ούτε ένα άρθρο του Συντάγματος ή του οργανισμού του ΥΠΕΞ που τυχόν παραβιάστηκε.
Τρίτον, την απουσία, σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, «σαφούς και κατηγορηματικής» θέσης του Ντιμιτρόφ για τις πιέσεις που ασκούνται στα Σκόπια, προκειμένου να αποδεχθεί κέντρα υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων στην επικράτειά της.