Ως «εύλογη» χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την ανησυχία των πολιτών για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
«Ο ιός υπάρχει ακόμη και καραδοκεί. Θα το πληρώσουμε αν τον αγνοήσουμε» επεσήμανε, παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι ο ιός εξελίσσεται μέχρι στιγμής «ομαλά».
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων από τον τουρισμό αλλά και για την ύπαρξη τοπικών εστιών της COVID-19.
«Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον χρειαστεί, θα «δράσουμε τοπικά και αποφασιστικά».
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το μεσημέρι της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας και τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ξάνθης, όπου αποφασίστηκε το κλείσιμο τεσσάρων σχολείων, λόγω της εμφάνισης κρούσματος ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό.
Ανησυχία για το «σπάσιμο» της καραντίνας
Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκύψει στις υγειονομικές αρχές από τα συνεχή περιστατικά «σπασίματος» της καραντίνας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μερική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης των 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ύψους 5.000 ευρώ.
Σήμερα, σε καθεστώς καραντίνας βρίσκονται 15.181 άτομα. Πρόκειται, κυρίως, για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και επαφές ήδη γνωστών κρουσμάτων.
Προβληματισμός για τα κρούσματα
Προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την ανάγκη τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων, καθώς ο ιός δεν έχει «εξαφανιστεί» από τη χώρα.
Μάλιστα, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τις 15 Ιουνίου, όταν και ξεκινήσουν οι πτήσεις από 29 χώρες του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της κατάστασης, με στόχο την ανάσχεση τυχόν νέου κύματος του κορονοϊού.
Στη συμφωνία με την Ιταλία γίνεται ρητή αναφορά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ν.μ.
Ως «εξέλιξη μείζονος σημασίας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη γειτονική Ιταλία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί παράλληλα θετικό γεγονός ότι η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου επικρότησε και υιοθέτησε τη συμφωνία.
«Αίρεται με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών, βασιζόμενη στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά επίσης υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας» όπως σημείωσε.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών.
Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αλιευτική πολιτική στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Η συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Δείχνει τον δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας».