Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πέθανε ο Κρητικός καταδρομέας Στυλιανός Γρηγοράκης που δραπέτευσε από τους Τούρκους

Ο Έλληνας καταδρομέας που κατάφερε, το 1974, να το σκάσει από τους Τούρκους βασανιστές του, μένοντας κρυμμένος επί περίπου ένα χρόνο σε σπηλιά στην Κώμα του Γιαλού, στην Κύπρο, έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Στυλιανός Γρηγοράκης ήταν 75 ετών και από το 1964 ζούσε μόνιμα στην Κύπρο.
Πρώτη φορά πήγε, το 1964, από την Κρήτη για να υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ. Γνώρισε τη σύζυγό του, παντρεύτηκαν και έμειναν εκεί.

Δέκα χρόνια μετά, το 1974, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, κατατάχθηκε ξανά ως εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ. Τότε συνελήφθη με ακόμα 15 στρατιώτες στο Ριζοκάρπασο όπου στο κέντρο κράτησης υπέστη φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αποκαλύψει τα σχέδια των Ελλήνων.

Τα βασανιστήρια ήταν τέτοια που δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στη φυλακή δραπέτευσε και κρύφτηκε σε σπηλιά στην Κώμα. Εκεί παρέμεινε ένα χρόνο με τη βοήθεια του βοσκού Βασίλη Λοΐζου από τη Λεονάρισσα, που του πήγαινε φαγητό και νερό.

Απεγκλωβίστηκε στις 7 Αυγούστου 1975, σε επιχείρηση που επέβλεπαν ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντεκτάς. Την πληροφορία για την ύπαρξή του, την είχαν πάρει από τις ανιψιές του βοσκού που είχαν ενημερώσει τον προϊστάμενο Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Ανδρέα Ματσουκάρη. Επέστρεψε στην οικογένειά του που μέχρι τότε τον θεωρούσε αγνοούμενο.


Η κηδεία του έγινε στη Λεμεσό.

Tags
Back to top button